Paramount+: «Dexter: New Blood» – en seriemorder er tilbake

4

Dexter befinner seg på det søvnige småstedet Iron Lake som skjuler mørke hemmeligheter under overflaten. Nå skal hans blodige fortid innhente ham.

Vi ser Dexter løpe gjennom en snøkledd skog med et våpen, akkompagnert av Iggy Pops «The Passenger» på lydsiden. Men våpenet skal ikke brukes til å drepe med, Dexter har startet et nytt liv og kaller seg nå Jim. Han lever isolert og uforstyrret i et hus i skogkanten med husdyrhold, fiske og sporing av vilt. Plastikkduk han tidligere brukte for å maskere mot blodsprut er byttet ut med presenning for å tildekke nykløvd ved.

Fortiden skal innhente Dexter

I kontrast til det tidligere solfylte Miami bor Dexter nå ved det søvnige og kalde småstedet Iron Lake hvor han jobber i en jakt- og fiskebutikk. Her har han bodd i noen år, han lever minimalistisk, har smeltet inn og ligger lavt i terrenget. Han har nye rutiner og bruker sine ferdigheter til å hjelpe småstedets innbyggere. Han har ikke drept noen på ti år, men fortiden skal innhente ham. Presentasjonen av karakterer og stedet Iron Lake i Dexter: New Blood (2021) fungerer godt i de første episodene. En annen person som følger med fra originalserien er søsteren Deb som hjemsøker ham og som fungerer som hans fornuft og samtalepartner. Og ja, hans indre monologer er fortsatt et narrativt grep.

Konflikter og mysterier skal bryte førjulstidens fredfulle stemning da de sleskete Wall Street-typene Matt og Bill, med tilhørighet til Iron Lake, ankommer stedet for å feste og jakte seg gjennom juleferien. I jaktbutikken hvor Dexter jobber dukker det opp røde flagg på skjermen da Matt ønsker å kjøpe et avansert skytevåpen til jakten. Da Matt ikke kommer hjem etter en jakttur skal hans far Kurt Caldwell (Clancy Brown), stedets populære velgjører, gjøre alt i sin makt for å finne ham. Etterforskningen ledes av politisjef Angela Bishop (Julia Jones) som samtidig er Dexters kjæreste. Kan det være en sammenheng med veggen på politistasjonen som er dekket av savnet personer-plakater?

Dysfunksjonell familie

Jack Alcott som Harrison og Michael C. Hall som Dexter i DEXTER: NEW BLOOD. Photo credit: Seacia Pavao/SHOWTIME.
I tillegg dukker Dexters sønn Harrison (Jack Alcott) opp fra intet. Serien skal omhandle dysfunksjonelle familiekonstellasjoner med fokus på det anstrengte og tilbakeholdne forholdet mellom Dexter og den intelligente og mer selvsikre sønnen som stadig sender stikk til sin fraværende far. Dexter frykter Harrison har en mørk side slik som seg selv og de blir et umake par. Politisjef Angela er alenemor med den rebelske ungdomsdatteren Audrey som er på samme alder som Harrison.

Ytterligere tematisk linjer som kommer dryppende i løpet av de første episodene er amerikansk våpenkontroll, protestaksjoner mot oljeutvinning og naturvern, utnyttelse av og respekt for indianerreservat, mobbing på skolen samt en forhistorie som skal utbroderes med en true crime podcast. Det handler om de svakes kamp mot de mektige og ikke minst en ung kvinne på gjennomreise som våkner opp til noe ubehagelig. Det søvnige småstedet Iron Lake skjuler flere hemmeligheter enn hva man ser på overflaten.

Avhengighetsskapende

Dexter befinner seg snart midt i flere konflikter og hans tidligere rolle skal stå i fare for å bli avslørt. Fra en episode til neste skapes spenning med stadig nye elementer og konflikter og den utnytter den klassiske avhengighetstrangen til å se neste episode. Dermed fungerer serien akkurat slik den bør gjøre, som en underholdningsserie med mye dramatikk. Klassiske hitter fra nevnte Iggy Pop til Leonard Cohens «Avalanche» og låter som Quentin Tarantino har brukt med kul effekt i sine filmer er med på å gi serien et kreativt lydbilde. Det er dessuten interessant å se Dexter som tilskuer til åstedsgranskerne.

Karakteren Dexter har blitt mer voksen og moden. Det er en mer selvsikker karakter med høyere sosial intelligens og som ikke er like keitete som tidligere. Serien er fortsatt mørk, og det er fortsatt bruk av underfunderlig humor. Clyde Phillips var ansvarlig og skrev serien Dexter i sine første fire sesonger. Det er han som er ansvarlig for Dexter: New Blood og dermed frir man til det gamle publikummet som likte serien den gang. Dette er ikke sesong ni og man trenger ikke å ha sett tidligere sesonger for å få utbytte av den nye serien. Den byr på en frisk start og man kommer raskt inn i universet. Samtidig blir det noe repetisjon av velkjent konflikt og handling for det rutinerte publikummet fra da serien var ny.

Hvorfor kommer en ny serie nå?

Michael C. Hall fikk sitt gjennombrudd med TV-serien Seks fot under og i enda større grad i den originale TV-serien Dexter. Det var en serie om en vigilante, en selvtektsmann og en seriemorder som plukket ut og drepte folk som var en trussel mot samfunnet og som ikke fortjente livets rett. Halls karriere i spillefilm tok aldri helt av og man kan dermed spørre seg hva som var årsaken til at universet Dexter nå fortsetter? Var utgangspunktet en svært god ide, at Hall passer best i TV-mediet eller at stadig økende strømmetjenester krever mer innhold?

Dexter: New Blood er en fortsettelse ti år senere og en foreløpig frittstående miniserie på ti episoder. Med sin originalitet var Dexter en favoritt da den kom. De fire første sesongene var svært gode og innovative, men så gikk det gradvis nedover i serien desto nærmere man kom den avsluttende åttende sesongen. Særegenheten forsvant, og den ble noe repeterende. Selv husker jeg ikke hvor lenge jeg fulgte med og om jeg faktisk så den helt ferdig den gang serien ble utgitt som samlebokser på DVD.

Glorifiserte seriemorder

Serien ble en gang kritisert for å glorifisere seriemordere og vise uvanlig mye blod. Dette var samtidig noe av det som gjorde den til noe forfriskende nytt i TV-serienes univers. I Dexter: New Blood refereres det på et tidspunkt tilbake på hans gamle bedrifter og det blir spurt om hovedpersonen er Dexter eller Gullhår? Og dermed får vi en blodig scene som hinter til gamle dagers friskhet. Nå har serieskaperne tydelig et mål om å appellere til en yngre målgruppe med en sidehistorie som omhandler Harrison og hans nye ungdommelige venner i Iron Lake.

Dexter: New Blood er godt laget på avhengighetsskapende vis, men det er ikke noe nytt under solen. Likte du serien da den var ny er det stor sjanse for at du vil like den nye serien. Basert på seriens fire første episoder, kun disse var tilgjengelig for anmeldelse, føles det som serien fortsetter på et velfungerende og trygt vis. Den bruker en formel som føles trygt, men samtidig savner man at den tør å gå nye veier. Den endelige konklusjonen gjenstår å se først etter at alle ti episoder er tilgjengelig.

Dexter: New Blood har premiere på Paramount+ 8. november.