Har Sverige hatt en homofil konge? Ny serie går tett kongehusets største skandale

I desember kommer fortellingen om den homofile svenske kongen og hans kriminelle elsker. En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby har premiere julen 2021 på SVT.

Miniserien foregår fra 1930-tallet og mer enn 30 år inn i fremtiden. Kurt Haijby og kona Anna driver restauranten Lido i Stockholm. Kurt har et enormt kriminelt rulleblad og får derfor avslag på søknaden om skjenkebevilling. Han bestemmer seg derfor for å gå «til kongen» med sin sak. Når han møter monarken Gustaf V, tennes en gnist.

Sverrir Gudnason og Staffan Göthe spiller hovedrollene som henholdsvis Kurt Haijby og Gustaf V. Bengt Braskered har skrevet manus, mens Lisa James Larsson har regien på de fire episodene.

– Det burde være totalt irrelevant å lage denne historien i 2021, sier seriens regissør, Lisa James Larsson: – Men det er fortsatt aktuelt, for folk kjemper fortsatt for grunnleggende menneskerettigheter. (Foto: Johan Paulin © SVT)

Skandale

SVT skriver om historien: «Et ekstremt hemmelig og forbudt forhold begynner. Men i en tid hvor homofili er en forbrytelse og monarkiet er truet av politikk, er det ikke rom for skandale. For mye står på spill, og når kongens nærmeste forstår at forholdet risikerer å ende i terror, fraråder de monarken enhver kontakt med Haijby.»

Kurts kjærlighetshistorie med kongen tar en brutal vending når Anna ber om skilsmisse. Som årsak til skilsmissen oppgir hun ektemannens utroskap med Gustaf V, Sveriges konge. Med sosialdemokratiske borgermesteren  Torsten Nothin ved roret begynner nå en desperat kamp for å skjulee forholdet og redde monarkiet fra katastrofe.

Da Haijby-saken kom for dagen på 1950-tallet, ble det fremstilt som om Haijby hadde utpresset kongen ved å si at han hadde et forhold til ham, forklarer Lisa James Larsson.(Foto: © SVT)

Basert på virkelig hendelser

Manusforfatter Bengt Braskered, som også spiller en av rollene, har tidligere sagt :

– Dette er min versjon. Den er basert på en virkelig hendelse som har skjedd. Det jeg sier er at jeg tror det kan ha skjedd slik. Fra alt jeg har lest er dette sannsynlig. Jeg tror selvfølgelig veldig på dette, men jeg vil aldri si at nå skal du vite den absolutte sannheten.

«En kongelig affære – historien om Kurt Haijby» er produsert av Stella Nova Film med Lena Rehnberg som produsent. Serien er en samproduksjon mellom SVT, Film i Väst og Film Capital Stockholm.

«En kongelig affære – historien om Kurt Haijby har premiere julen 2021 på SVT og på SVT Play og kan dermed sees i Norge.