«Atlantic Crossing» danket ut «Squid Game» og stakk av med Emmy for verdens beste miniserie

Den 49. årlige Emmy-prisutdelingen hedrer de beste TV-programmene produsert utenfor USA. Mens Netflix kunne by på serier som sør-koreranske Squid Game var det NRK-serien Atlantic Crossing som stakk av med prisen for beste miniserie.

Emmy-prisene deles ut til de beste tv-programmene produsert utenfor USA av International Academy of Television Arts and Sciences. Årets vinnere ble annonsert under en personlig seremoni i New York City 22. november, arrangert av skuespillerinnen og komikeren Yvonne Orji.

«Mangfoldet og den geografiske spredningen til kveldens vinnere demonstrerer nok en gang den universelle kraften til stor historiefortelling og forestillinger,» sa International Academy President og CEO Bruce Paisner om arrangementet.

Sofia Helin og Tobias Santelmann som henholdsvis  kronprinsesse Märtha og kronprins Olav i Atlantic Crossing.

Faktisk var årets prisutdeling mer representativ enn noen i den internasjonale Emmy-prisens tiår lange historie, med 24 land representert blant de 44 nominerte til 11 priser.

Vinneren av seremoniens største pris – beste tv-film eller miniserie – var Atlantic Crossing i regi av Alexander Eik. Miniserien er historisk drama basert på livet til kronprinsesse Märtha. Serien fokuserer på Märthas periode i USA som krigsflyktning etter nazistenes invasjon av Norge i 1940 – og hennes interaksjoner med president Franklin Roosevelt. Den har skuespiller Sofie Helin som den unge kronprinsessen. Kyle MacLachlan, kjent for sin rolle som agent Cooper i David Lynchs serie Twin Peaks, spiller president Roosevelt mens Tobias Santelmann har rollen som kronprins Olav.

Beste komedie er fransk

Beste komedie gikk til den fjerde sesongen av den franske serien Call my Agent!, som handler om livene til en  gruppe ansatte som driver et talentbyrå i Paris.

Beste komedie gikk til den fjerde sesongen av den franske serien Call my Agent!.

Serien ble lansert på strømmegiganten Netflix i 2015 og var inspirert av de virkelige opplevelsene til den tidligere agenten Dominique Besnehard. Showet har også inspirert nyinnspillinger i andre land, ifølge produsenten, Michael Feller.

Suksessen til serien er også delvis takket være Netflix, sa han til det franske nyhetsbyrået AFP. «Netflix-sendingen av de fire sesongene har tillatt oss, med en produksjon som vi kan si er lokal, å bli sett i mer enn 200 territtorier.»

Britene stakk av med skuespillerprisene

Den britiske skuespilleren og dramatikeren Hayley Squires vant i kategorien beste skuespillerinne for sin rolle som Jolene, en alenemor som jobber i voksenunderholdningsindustrien, i dramaet Adult Material på britiske Channel 4.

Squires dukket også opp i Ken Loach 2016-filmen I, Daniel Blake og ble nominert til en BAFTA-pris for hennes skuespill i filmen.

Hayley Squires vant i kategorien beste skuespillerinne for rollen i Adult Material.

Prisen for beste skuespiller gikk til Skottlands David Tennant for rollen som den narsissistiske seriemorderen Dennis Nilsen i ITVs miniserie Des. Den tredelte miniserien er basert på den virkelige seriemorderen med samme navn som ble arrestert i 1983 etter at det ble oppdaget at menneskelige levninger tettet dreneringen fra hjemmet hans.

Her er de andre prisvinnerne

Prisen for beste dramaserien gikk til den israelske produksjonen Teheran, som følger en iranskfødt Mossad-agent mens hun legger ut på et oppdrag for å deaktivere en atomreaktor i Teheran.

Beste dokumentar ble Hope Frozen: A Quest To Live Twice, som ble plukket opp av Netflix. Den følger søken til et thailandsk par som bestemmer seg for å få sin avdøde tre år gamle datters kropp kryogenisk bevart.

Beste dokumentar ble Hope Frozen: A Quest To Live Twice.

Den tyske tidligere NBA-spilleren Dirk Nowitzki overrakte International Emmy Directorate Award, en ærespris, til generaldirektøren for den tyske kringkasteren ZDF, journalisten Thomas Bellut.

Vinneren i kategorien beste kunstprogrammering var dokumentarfilmen Kubrick By Kubrick, en samproduksjon av Temps Noir, Telemark og Arte France om regissøren Stanley Kubricks liv og virke.

Beste kortserie ble INSiDE av det New Zealand-baserte produksjonsselskapet Luminous Beast. Den forteller historien om Rose, en jente som sultet etter sosial interaksjon under den andre bølgen av COVID-19-pandemien.

Mens National Academy of Television Arts and Sciences begynte å hedre programmering laget utenfor USA med det de kalte en «International Award» i 1963, ble de første internasjonale Emmy Awards holdt i 1973 i deres nåværende format.

Primetime Emmy Awards, som hedrer de beste innen amerikansk TV-programmering, ble delt ut i september.