Europeisk filmpris til Maria Ekerhovd

 Maria Ekerhovd tildeles Eurimages Co-Production Award under European Film Awards i Berlin 11. desember.

Dette er første gang en nordmann vinner denne gjeve prisen, som anerkjenner en europeisk produsent som har utmerket seg internasjonalt det siste året. Maria Ekerhovd eier produksjonsselskapet Mer Film som i år feirer sitt 10- årsjubileum.

Siden selskapet ble startet i 2011 har Maria Ekerhovd produsert 10 norske spillefilmer og en rekke internasjonale samproduksjoner. Mer Film, som har base i Bergen og Tromsø, har gjennom filmene markert seg internasjonalt som et ambisiøst selskap.

– Dette var en stor overraskelse, og jeg er veldig glad for prisen. Den har tidligere gått til produsenter jeg har stor respekt for og som er blant de fremste i Europa, sier Maria Ekerhovd. – Å være den første fra Norge som får denne prisen er stort, men også et resultat av at vi i Mer Film har rettet blikket utover siden starten. Det er kanskje en av fordelene med ikke å høre til i hovedstaden – vi har sett til verden, snarere enn til Oslo.

– Først og fremst skyldes denne utmerkelsen alle de fantastiske regissørene vi er så heldige å få arbeide med og som er viktige stemmer internasjonalt.

Storproduksjoner på gang

I år er selskapet inne i sin mest travle periode med to store historiske drama i produksjon: Krigsseileren av Gunnar Vikene, som kommer på kino i oktober 2022, og  La elva leve av Ole Giæver, som kommer på kino i 2023.

Mer Film har i år også hatt kinopremiere på to spillefilmer: De uskyldige av Eskil Vogt hadde premiere på Cannes filmfestival i sommer og vant forrige uke en European Film Award for beste lyd. Itonje Søimer Guttormsens debutfilm Gritt hadde premiere ved Rotterdam filmfestival og ble nominert til 7 Amanda-priser. Gritt ble også premiert med en Eurimages Lab–pris.

I tillegg har den danske samproduksjonen Flukt gått sin seiersgang på internasjonale filmfestivaler siden den vant prisen for beste dokumentar på Sundance filmfestival. Flukt regnes som Oscar-favoritt i kategoriene beste dokumentar, beste animasjon og beste internasjonale film. Den er også nominert til European Film Award for beste dokumentar og beste animasjonsfilm som skal deles ut i Berlin 11. desember.