Stellan Skarsgård forsvarer superheltfilmene

Den svenske skuespilleren kaster seg inn i debatten etter kritikk fra Ridley Scott, Francis Ford Coppola og Martin Scorsese av Marvel-filmene.

Etter at Martin Scorsese sammenlignet Marvel-filmene med «temaparker» og Ridley Scott annonserte at han anser filmene som «kjedelige som faen» og Coppola kaller den «avskyelige», har Stellans mer nyanserte respons fått mange reaksjoner i sosiale medier.

– Jeg har ingenting i mot superheltfilmer. Jeg har vært på et par av dem, og de har definitivt sin plass, sier skuespilleren bak Marvel-karakteren Dr. Erik Selvig til The Guardian.

– Problemet er at markedet styrer, og små uavhengige kinoer er neppe å finne utenfor de store byene. Det er ingen distribusjonskanaler for alle filmer med middels budsjett, som har de beste skuespillerne og de beste manusene, fordi de ikke kan hoste opp 3 millioner dollar i markedsføring. Tar kinoene dem inn, forsvinner de etter en uke.

Stellan Skarsgård har dukket opp i «Avengers» og «Thor: The Dark World».

Skarsgård forklarer at en film som Gudfaren gikk opp på 100 kinoer i USA for snart 50 år siden, mens storfilmer i dag går opp til 4000 saler. «Gudfaren» hadde bare små annonser i New York Times, men var i stand til å vokse på grunn av spredningen blant filmelskerne.

– Folkets meninger er sjanseløse nå. Og det er synd. Jeg synes vi bør ha Marvel-filmer og «berg-og-dal-banefilmer». Vi burde også ha andre typer filmer. Og der ligger problemet, når studioene drives av selskaper som ikke bryr seg om de selger film eller tannkrem, så lenge de får avkastning.