Den svenske skuespilleren kaster seg inn i debatten etter kritikk fra Ridley Scott, Francis Ford Coppola og Martin Scorsese av Marvel-filmene.

Etter at Martin Scorsese sammenlignet Marvel-filmene med «temaparker» og Ridley Scott annonserte at han anser filmene som «kjedelige som faen» og Coppola kaller den «avskyelige», har Stellans mer nyanserte respons fått mange reaksjoner i sosiale medier.

– Jeg har ingenting i mot superheltfilmer. Jeg har vært på et par av dem, og de har definitivt sin plass, sier skuespilleren bak Marvel-karakteren Dr. Erik Selvig til The Guardian.

– Problemet er at markedet styrer, og små uavhengige kinoer er neppe å finne utenfor de store byene. Det er ingen distribusjonskanaler for alle filmer med middels budsjett, som har de beste skuespillerne og de beste manusene, fordi de ikke kan hoste opp 3 millioner dollar i markedsføring. Tar kinoene dem inn, forsvinner de etter en uke.

Stellan Skarsgård har dukket opp i «Avengers» og «Thor: The Dark World».

Skarsgård forklarer at en film som Gudfaren gikk opp på 100 kinoer i USA for snart 50 år siden, mens storfilmer i dag går opp til 4000 saler. «Gudfaren» hadde bare små annonser i New York Times, men var i stand til å vokse på grunn av spredningen blant filmelskerne.

– Folkets meninger er sjanseløse nå. Og det er synd. Jeg synes vi bør ha Marvel-filmer og «berg-og-dal-banefilmer». Vi burde også ha andre typer filmer. Og der ligger problemet, når studioene drives av selskaper som ikke bryr seg om de selger film eller tannkrem, så lenge de får avkastning.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen