SARABAND, Liv Ullmann, 2003, (c) Sony Picturs Classics/courtesy Everett Collection

1990-tallet i norsk film – Ny serie på Vega Scene

Hva var 90-tallet rent kulturelt og kunstnerisk? Hvordan markerte filmen seg i dette bildet? Hva var forskjellen mellom denne nye optimismen og tidligere tiår?

Disse spørsmålene tar Ketil Bjørnstad, Liv Ullmann og Jan Erik Holst opp i en samtale før visningen av Sofie på Vega Scene 3 den 7.desember 18:00.

Etter mange år med Ingmar Bergman og Jan Troell som regissører og mentorer, ble Liv Ullmann invitert av Nordisk film i København til å skrive et manus basert på Henri Nathansens roman om en jødisk kvinne og hennes familie mot slutten av 1800 tallet. Senere ble hun tilbudt regien på Sofie, filmen som dermed ble hennes debut bak kamera. Et nordisk stjernelag bestående av Karen-Lise Mynster, Erland Josephson, Ghita Nørby og Jesper Christensen fylte rollene.

Filmen strekker seg over et kvart århundre og gir et nærbilde av en jødisk familie fra før århundreskiftet frem til få år før første verdenskrig. De fleste begivenhetene i familiens liv oppleves gjennom Sofie. Vi følger hennes utvikling fra hun som 26-årig oldfrue inngår et ekteskap, som ikke blir lykkelig, og hvordan hun etterhvert kommer til å stå med ansvaret for familiens hus og anliggender.

Sofie (1992) er liv Ullmanns debut bak kamera.

Regi: Liv Ullmann 1992
Fotograf: Jörgen Persson.
Vi viser filmen uten norske undertekster.

Tiåret mellom norsk films internasjonale gjennombrudd på 80-tallet, med Orions belte og Veiviseren, og det oppblomstrende 2000-tallet, med nytt filmfond, ny film-skole og mange nye yngre skuespillere og filmfolk, er en spennende periode. Støtteordningene til både spillefilm og kortfilm ble lagt om, det kom en ny generasjon regissører og produsenter og norske filmer fikk internasjonal oppmerksomhet på ledende festivaler, som Berlin og Cannes.

90-talls regissørene

Gjennom en rekke filmpresentasjoner og intervjuer vinteren, våren og høsten 2022, vil Vega Scene presentere tiåret. Vi møter Erik Gustavson, Berit Nesheim, Marius Holst, Knut Erik Jensen, Bent Hamer, Eva Isaksen, Vibeke Idsøe, Torun Lian, Pål Sletaune, Erik Skjoldbjærg, Unni Straume, Tom Remlov og Hans Petter Moland i samtaler som innleder filmene deres.

Vega Scene har engasjert redaktør Jan Erik Holst til dette programmet. Foto: Chelsea Nuesi

Vega Scene har engasjert redaktør Jan Erik Holst til dette programmet. Han har lang erfaring som filmkritiker, foreleser og formidler av norsk film både i Norge og i utlandet, bla gjennom sitt arbeid som direktør i Norsk filminstitutt 1988 – 2014. Holst har befattet seg med 90-tallet i den senere tid og skal presentere tiåret og denne serien i filmtidsskriftet Z i løpet av neste år. Se hele programmet på vegascene.no