Skuespilleren David Gulpilil er død

Den australske skuespilleren David Dalaithngu, kjent som David Gulpilil, er død. Med en filmkarriere på over 50 år er Gulpilil Australias mest kjente aboriginskættede skuespiller og en av de mest kjente aboriginerne i landet.

David Dalaithngu ble oppdaget på slutten av 1960-tallet av den britiske regissøren Nicolas Roeg, som ga ham hovedrollen i Walkabout – The Manna Test fra 1971. Selv om filmen offisielt  var britisk, var den en av de tidligste og viktigste filmene som satte liv i en nesten ikke-eksisterende og provinsiell australsk filmindustri.

Filmkarrieren til David Gulpilil startet med Walkabout – The Manna Test (1971).

Da 14 år gamle Gulpilil, som knapt snakket engelsk og sjelden hadde oppholdt seg utenfor hjemtraktene sine i landsbyer nord i landet, ble en stjerne over natten, fløy til Cannes og Hollywood og var svært involvert i landets filmboom – ikke minst som den første aboriginalskuespilleren som faktisk var mer enn en birolle.

Walkabout – The Manna Test premiere kun fire år etter at urfolk begynte å bli regnet som personer i den offisielle folketellingen i Australia.

Rasisme, alkohold og fengsel

Men filmen introduserte også alkohol i livet hans og utenfor rampelyset gikk livet videre på samme måte som for så mange aboriginer. Rasisme, alkoholisme, utallige fengselsstraffer og et hvitt samfunn som ikke tok hensyn til kulturen Dalaithngu kom fra var i ferd med å ødelegge karrieren allerede på 1970-tallet.

David Gulpilil Ridjimiraril Dalaithngu, som er hans fulle navn, tilhører – som levende og avdød – Yolngu-folket og er født i en liten, fattig landsby, langt fra et moderne samfunn. Eller som han selv introduserte seg selv i filmen Another Country, om hjembyen Ramingining i Northern Territory:

«Jeg er en danser og artist, som mange av mine folk. Jeg er også skuespiller, du har kanskje sett meg i The Storm Boy eller «Crocodile Dundee» eller den filmen «Australia». Jeg har vunnet priser, jeg har reist verden rundt, jeg har hengt med Jimi Hendrix og Bob Marley og jeg har fått en medalje fra dronningen av England (sic). Ikke verst for en svart mann vel? Jeg har også sittet i fengsel, mer enn én gang”.

Han siste rolle kom i nyinnspillingen av The Storm Boy (2019)

Allsidig karriere

I løpet av sin karriere var ham med i et førtitalls filmer og tv-serier. I tillegg til de nevnte filmene spilte Gulpilil blant annet i The Right Stuff, Netflix-skrekkfilmen Cargo og TV-serien The Leftovers. Hans siste film ble Storm Boy som kom i 2019.

Han jobbet med stort sett alle store navn i landets film- og TV-industri, og hans død var av den verdigheten som den ble annonsert av staten Sør-Australias statsminister Steven Marshall.

«En kunstner unik for sin generasjon som formet australsk film og hvordan aboriginere blir fremstilt,» sa Marshall i en uttalelse.

David Dalaithngu har lidd av lungekreft i flere år og bodde sine siste år på et sykehjem. Han ble 68 år gammel.