Etter kinoforbud i 35 år åpner i dag Saudi-Arabias første filmfestival

Kinoer var forbudt i Saudi-Arabia fra 1983 til 2018 etter at reaksjonære religiøse krefter utfordret regimet. For å tilfredsstille de konservative kreftene ble blant annet landets kinoer stengt. Nå arrangerer landet sin første filmfestival – som hyller kvinnene i film!

(JEDDAH) Red Sea International Film Festival viser 138 titler fra 67 land og åpner med den Joe Wright-regisserte musikalske romanse Cyrano.  Blant høydepunktene er også Netflix-filmen The Lost Daughter. Festivalen avslutter med verdenspremieren på den egyptiske regissøren Amr Salamas Bara El Manhag.

Den Joe Wright-regisserte musikalske romansen Cyrano åpnet festivalen.

Seksten filmer deltar i konkurransen som er fokusert på filmer fra Asia, Afrika og den arabiske verden (se hele listen nedenfor). De vil kjempe om Golden Yusr Award så vel som i individuelle regi, skuespill og manuskategorier. Blant titlene som vises er Hany Abu-Assads Huda’s Salon, den georgiske Oscar-kandidaten Brighton 4th, Panah Panahis Hit The Road, syrisk-kurdiske Neighbours av Mano Khali. Norge er representert med Eskil Vogts De uskyldige og Firouzeh Khosrovanis Raiograph of a Family.

Landet har med en heller dårlig offentlig image etter både drapet på Kashoggi i Istanbul og krigen i Yemen. Nå forsøker krefter i landet å åpne mer opp for omverdenen. I helgen var Formel 1-sirkuset i Jeddah for først gang og i dag åpner Red Sea International Film Festival i samme by. Interessant nok en festival som hyller kvinnene i film. Nesten førti prosent av filmen som vises er laget av kvinner og det er kvinnelig majoritet i hovedjuryen.

Kinoene åpnet for tre år siden

Da kinoene i Saudi-Arabia igjen etter nedstengingen den 18. april 2018, var det Black Panther som fikk æren med gjenåpne kinoene. Filmindustrien i Saudi-Arabia i dag er en ganske liten. Den produserer bare noen få spillefilmer og dokumentarer hvert år.

Regjeringen håper at innen 2030 vil Saudi-Arabia allerede ha mer enn 300 kinoer med over 2000 saler.

Den grønne sykkelen (Wadjda), skrevet og regissert av Haifaa al-Mansour var den første spillefilmen spilt inn fullt og helt i Saudi-Arabia.

I 2012  kom  Den grønne sykkelen (Wadjda), skrevet og regissert av Haifaa al-Mansour (i hennes spillefilmdebut). Hun får sin velfortjente hyllest på festivalen. Filmen var den første spillefilmen spilt inn fullt og helt i Saudi-Arabia og den første langfilmen laget av en kvinnelig saudiarabisk regissør. Den vant en rekke priser på filmfestivaler rundt om i verden. Filmen ble valgt ut som den saudiarabiske bidraget for beste fremmedspråklige film ved 86. Oscar-utdelingen (første gang landet sendte inn en film til Oscar-utdelingen).

Saudi-arabere Cinema har snakket med sier at det forgår en stille kulturrevolusjon i landet, ledet av kulturministeren prins  Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al- Saud, som er en sterk forkjemper økt kunstnerisk satsing og frihet – og som vil gjøre landet til en filmnasjon.

Utfordrer reglene

Å arrangere en festival med internasjonal deltagelse har også bydd på enkelte utfordringer for et konservativt samfunn med strenge kjønns- og kleskoder.

De ble utfordret allerede første dag på pressehotellet da noen av de kvinnelige journalistene ville ta seg en svømmetur i poolen på taket av hotellet -bare for å for beskjed om at den var forbeholdt menn. Hotellet fikk klar beskjed om at man ikke kunne arrangere en festival som hyllet kvinnen for så å nekte dem adgang til svømmebassenget. To timer etterpå var reglene endret – mot at de lovet å ikke bade i bikini!

Cannes-festivalens kunstneriske leder Thierry Frémaux og Catherine Deneuve inntok den røde løperen før åpningsfilmen Cyrano. Deneuve fikk i tillegg festivalens ærespris. (Foto: Eamonn M. McCormack/Getty Images for The Red Sea International Film Festival)

RED SEA COMPETITION
Communion, dir: Nejib Belkadhi
Paka (River Of Blood), dir: Nithin Lukose
Huda’s Salon, dir: Hany Abu-Assad
Soula, dir: Salah Issaad
Europa, dir: Haider Rashid
Brighton 4th, dir: Levan Koguashvili
Yuni, dir: Kamila Andini
Saloum, dir: Jean Luc Herbulot
Rupture, dir: Hamzah Jamjoom
Rehana Maryam Noor, dir: Abdullah Mohammad Saad
Hit The Road, dir: Panah Panahi
Life Suits Me Well, dir: Al Hadi Ulad-Mohand
Neighbours, dir: Mano Khalil
Farha, dir: Darin J Sallam
Sharaf, dir: Samir Nasr
The Alleys, dir: Bassel Ghandour