Citizen Kane fyller 80 år – feires med overdådig Blu-ray-utgave

Citizen Kane er 80 år. Ffor å markere den viktige bursdagen har Criterion gitt ut en overdådig Blu-ray-utgave av Orson Welles’ mest elskede film som svært mange holder som verdens beste film.

Criterion har laget en 4K Ultra HD-overføring med en 48-siders bok, plakater, stillbilder og kommentarspor fra regissør Peter Bogdanovich og kritiker Robert Ebert. Ingen tvil om at dette er den ultimate utgivelsen av Welles’ debutfilm fra 1941.

Blendende debut

Filmen er den mest blendende debuten i filmhistorien. Den tjuefem år gamle forfatter-produsent-regissør-stjernen Orson Welles filmn kalles den første virkelig moderne filmen. Ved å fortelle historien om veksten og fallet til en William Randolph Hearst-lignende avismagnat ved navn Charles Foster Kane, skapte Welles ikke bare det definitive portrettet av amerikansk stormannsgalskap, han slapp også løs en strøm av stilistiske nyvinninger – fra puslespillet narrativ struktur til det fantastiske dypfokuserte kameraarbeidet til Gregg Toland – som har sørget for at Citizen Kane forblir frisk og og stor filmopplevelse  for hver ny generasjon kinogjengere,

Det er ingen tvil om den tekniske kvaliteten utgaven om den kontroversielle historien om fremveksten og fallet til en velstående avismagnat. Kappløpet gjennom det fargerike livet til Charles Foster Kane og søken etter mening i hans gåtefulle siste ord blir levert i et mektig tempo, mens Welles er hele veien strålende i hovedrollen som den store mogulen.

Den ble nominert til totalt ni Oscar-priser. Den ville energien som Welles utstråler på lerretet gjenspeiles i han opptredenen bak kameraet i en film som er en miks av filmstiler, fra gotisk skrekk til melodrama og tysk ekspresjonisme og hvor ham benytter seg av  omtrent alle triks i boka.

Fantastisk film

Citizen Kane bryter regler som enhver god og ekte kunstnerisk game changer bør gjøre. I denne utgivelsen kan Kanes karriere gjenoppleves gjennom tilbakeblikk og nyhetsreportasjer fra arkivopptak, intervjuer og spesialeffekter for å forklare fremveksten av filmens gåtefulle hovedmann.

 Citizen Kane er et genuint fantastisk stykke film på sitt mest eventyrlige og risikovillige. Som forfatter, regissør og skuespiller virket mulighetene grenseløse for Welles (den gang bare 25 år gammel) som etterlater deg med en nesten påtakelig følelse av tristhet over det som kunne ha vært. Mannens karriere dundret nådeløst nedover i tiårene som fulgte og han nådde aldri de berusende høydene han treffer her. Det er trist uansett hvordan du ser på det.