Sidney Poitier er død – her er noen høydepunker fra hans karriere

Sidney Poitier ble 94 år gammel. Han var  en banebrytende skuespiller og aktivist som ble en av Hollywoods viktigste svarte stemmer.

I en karriere som strekker seg over mer enn 70 år, satte Poitier sitt preg på kinofilmen. Han nektet ofte å ta roller som han følte ville være nedverdigende for det svarte Amerika. I 1968 ble han den første svarte mannlige skuespiller som vant Oscar for beste skuespiller for sin rolle i Markens liljer (Lilies of the Field).

Poitier vokste opp på Bahamas, men flyttet til Florida som tenåring. Som tenåring i USA han ble med i et teater, og fikk sin første filmrolle som high school-elev i Blackboard Jungle i 1955. Seinere spilte han hovedrollen sammen med Tony Curtis i The Defiant Ones, en rolle som ga ham en Oscar-nominasjon.

Da Denzel Washington ble den andre svarte mannen som vant prisen for beste skuespiller ved Oscar-utdelingen i 2001, hyllet hanHollywood-ikonet Poitier: «Jeg vil alltid jage deg, Sidney. Jeg vil alltid følge i dine fotspor. Det er ingenting jeg heller vil gjøre, sir,» sa han.

Han mottok senere en æres Oscar-pris i 2001 for sin livslange karriere, og i 2008 ble han hedret med Presidential Medal of Freedom fra daværende president Barack Obama.

«Gjennom sine banebrytende roller og enestående talent, symboliserte Sidney Poitier verdighet og ynde, og avslørte filmens kraft for å bringe oss nærmere hverandre», sa Obama i en uttalelse etter at Poitiers død ble kunngjort. «Han åpnet også dører for en generasjon med skuespillere.»

Her er syv høydepunkter fra Sidney Poitiers karriere

Vend dem ikke ryggen (Blackboard Jungle,1955)


Poitiers fikk sin gjennombruddsrolle i Blackboard Jungle. Han spilte en bøllete elev med et skjult musikalsk talent som pianist og sanger. Med veiledning av sin voldsomt lojale lærer (spilt av Glenn Ford), blir Poitiers karakter til slutt en positiv innflytelse og jobber for å danne et bånd mellom lærer og klassekamerater.

The Defiant Ones (1958)


Poitier spilte sammen med Tony Curtis i «The Defiant Ones», der de to fengselsrømlingene er lenket sammen og må jobbe sammen for å overleve. Filmen vant en Oscar for beste historie og manus og beste kinematografi, mens Poitier fikk sin første Oscar-nominasjon for beste skuespiller.

A Raisin in the Sun (1961)


I A Raisin in the Sun spilte Poitier hovedrollen som Walter Lee Younger, en mann som prøver å lede familien sin til velstand etter farens død. Etter å ha mottatt en livsforsikringssjekk på 10 000 dollar, diskuterer han med sin kone om den beste måten å fortsette på, en avgjørelse som blir mer komplisert når en potensiell forretningspartner stikker av med sin del av pengene.

Markens liljer (Lilies of the Field, 1963)


I sin Oscar-vinnende rolle spiller Poitier en altmuligmann ved navn Homer Smith som møter en gruppe nonner fra Tyskland, som er overbevist om at han er sendt fra Gud for å hjelpe til med å bygge kapellet deres.

In the Heat of the Night (1967)


In the Heat of the Night fikk Oscar for beste film. Poitier har rollen som Virgil Tibbs, en svart politidetektiv fra Philadelphia som ved en feiltakelse er anklaget for drap mens han passerte en by i Mississippi. Etter at han er renset for forbrytelsen, leter han etter den sanne morderen når politimesteren ber ham om å etterforske saken.

Gjett hvem som kommer til middag (Guess Who comes for Dinner, 1967)


Gjett hvem som kommer til middag utforsket et ekteskap mellom en svart mann of en hvit kvinne – Poitiers Dr. John Wade Prentice og Joanna Drayton, spilt av Katharine Houghton. Spenningen er høy når de to familiene møtes og lærer å navigere seg gjennom deres første misbilligelse av forholdet.

To Sir, With Love (1967)


Poitier spiller Mark Thackeray, en arbeidsledig ingeniør som gir undervisning for å få endene til å møtes. Etter at Thackeray blir tildelt en bråkete klasse med uroelementer, gjør de eldre elevene sitt beste for å bryte ham nedmens læreren fortsetter å forberede klassen for verden.