Slik blir de norske filmvåren

Filmvåren ble i dag presentert av NFI på Vega Scene i Oslo. Pandemi og kinorestriksjoner har skyflet om på premierdatoene for de åtte norske filmene som kommer første halvår på kino.

Blant filmene finner vi både kammerspill, drama, ungdomsfilm og to dokumentarfilmer.

VIKINGULVEN  18. februar

Vikingulven  blir årets første norske premierefilm.  Varulvfilmen i regi av Stig Svendsen handler om Thale (17) har nettopp flyttet med familien til den lille byen Nybo fordi moren har fått jobb i det lokale politiet.

På en strandfest med lokale ungdommer blir en student brutalt drept, og Thale er nøkkelvitne i saken. Hvem eller hva står bak drapet? Mye tyder på at det kan være et dyr, kanskje en ulv. I løpet av etter- forskningen oppdager Thales mor – etterforskningsleder Liv Berg – at de står overfor noe ganske annet og ukjent. Samtidig begynner Thale å få syner og oppføre seg merkelig. Hva skjer i Nybo ved neste fullmåne?

 

FULL DEKNING  25. februar

Aril Andersen har fått med med seg et stjernelag av skuespillere i dette kammeradramet. På rollelsiten finner vi Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Thorbjørn Harr, Sara Khorami, Jan Gunnar Røise, Ellen Birgitte Winther, Kyrre Hellum. I Full Dekning møtes en vennegjeng med partnere til sin årlige viltmiddag, men akkurat denne kvelden skal utvikle seg i en retning ingen av dem hadde sett for seg, og ingen vil glemme. Full Dekning er en komedie om hvite løgner, mørke hemmeligheter og oransje vin.

 

DE FREDLØSE  4. mars

Henrik M. Dahlsbakken er Norges mes produktive filmskaper. De fredløse er hans åttende film, men er et prosjekt han har jobbet med i et tiår. I filmen nøter vi den unge Johannes er en stille og introvert gutt som har mistet retningen i livet. Han strever med å finne tilhørighet i et Norge anno 1920.

En dag møter han den karismatiske svensken Mikael som tar ham med på en reise gjennom vakker norsk natur krydret med stadig grovere kriminelle handlinger. Handlingen er løst basert på en spektakulær norsk kriminalsak fra mellomkrigstiden, som også danner utgangspunkt for Tancred Ibsens To mistenkelige personer, som ble forbudt av Høyesterett i 1950.

 

TROND GISKE – MAKTA RÅR  11. mars

Trond Giske – Makta rår gir et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Det er en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.

Det er over 20 år siden filmskaper Håvard Bustnes for første gang begynte å tenke på å lage en film om Trond Giske, en av Norges mest lovende unge politikere. Ideen var å filme fram til han kanskje ble statsminister, men han svarte aldri på henvendelsen.

Trond Giske fortsatte klatringen på den politiske karrierestigen. Alle snakket om hans suksess og store politiske talent, men så begynte det å gå rykter om upassende «damehistorier». Et voldsomt mediepress, varsler, videolekkasjer og påstander om maktkamp leder til at Giske trekker seg som nestleder i AP.

 

ALLE HATER JOHAN  25. mars

Regissør Hallvar Witzø beskriver  Alle hater Johan som en «episk om dynamitt og kjærlighet. »

Filmen følger enstøingen og sprengbasen Johan Grande fra barndom til alderdom. Han er en einstøing som bor på det lille stedet Titran, ytterst i det forblåste trønderske havgapet. Ei bygd hvor Grande-familien aldri har fått innpass. Familiegården deler han med villhesten Ella og en masse dynamitt. For Johan er glad i Ella og store eksplosjoner, men ikke veldig mye annet. Bortsett fra nabojenta Solvor, da. Hans livs store kjærlighet. Som han ved et uhell kom til å sprenge litt i stykker i ungdomstia. Alle hater Johan er en komedie om Johan Grandes lange og eventyrlige liv, og hans evige kamp for den store kjærligheten.

Manuset er skrevet av Erlend Loe og med Pål Sverre Hagen i hovedrollen. I tillegg finner blant annet Ingrid Bolsø Berdal, John Brungot, Ine Jansen, Ingunn Øyen, og Paul-Ottar Haga,

 

KAMPEN OM NARVIK  18. mars

Etter en rekke utsettelser er det endelig klar for Kampen om Narvik på kino.

Erik Skjoldbjærgs film starter 8. april 1940. Verdens øyne er rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april går de første tyske soldatene i land, men norske tropper tar opp kampen. Korporal Gunnar Tofte får sin ilddåp mot de tyske alpejegerne i fjellene, mens kona Ingrid Tofte må jobbe som tolk i tyskernes nye hovedkvarter. Fra skytter- graven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

I rollene finner vi Carl Martin Eggesbø, Kristine Hartgen, Stig Henrik Hoff, Henrik Mestad, Kari Bremnes og Billy Campbell.

 

ALT FOR NORGE 25. mars

Egil «Drillo» Olsen fyller 80 år i år. De to fotballgale sportsidiotene Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund har gått sammen om å lage en film om mannen som løftet norsk fotball fra et av verdens dårligste lag til tredjeplass på FIFA-rankingen. Filmskaperne, som begge var unge på nittitallet, har begge hatt Norges siere over Brasil om sitt kjæreste barndomsbilde: Hele Norge holdt pusten da Kjetil Rekdal la ballen på straffemerket i Marseille en sen sommerkveld i 1998.

«Det viktigste sparket på en fotball i Norges Fotballforbunds historie…», messet kommentator Arne Scheie gjennom TV-en og ut til en hel nasjon. Alt for Norge er en reise gjennom hele 90-tallet, da Egil «Drillo» Olsen og det norske herrelandslaget «Drillos» ble symboler på et land stor i endring. Gjennom unike personlige opptak og store mengder helt nytt videoarkiv vekkes dette norske folkeeventyret til nytt liv i kinosalen.

 

LANGE FLATE BALLÆR 3  1. april

Harald Zwart kommer med sin trendje film om kællane i Edgargarsjen. De to forrige filmen, i 2006 og 2008, ble enorme publikumssuksser. Denne gangen går turen til Baltikum.

«Du staver ikke kjærlighet uten ærlighet»! Kai’s visdomsord får mening når Laila kaster Petter på dør etter 14 års forlovelse. Petter innser han må rydde opp
i gamle ekteskap eller miste Laila for alltid, Han må til Litauen, finne vigsels- attesten og dernest få skilsmisse-papirer underskrevet. Kællane blir med for å handle kvota. Men en sint svoger skal kreve en gjentjeneste. Skal Petter få underskriften han ber om må 12 000 liter sprit til Norge i en trailer og ingen bør forsyne seg av lasset.