Danmark vil innføre kulturbidrag på 5% fra strømmetjenester

Den danske regjeringen foreslår at strømmetjenester som Netflix skal betale et såkalt kulturbidrag på fem prosent av tjenestenes omsetning i Danmark.

Netflix, Disney + og HBO Max og andre strømmetjenester må nå åpne lommeboken. Kulturminister Ane Halsboe Jørgensen (S) legger i dag fram regjeringens medieforslag, ett av forslagene er at strømmetjenestene må betale et «kulturbidrag» på fem prosent av tjenestenes omsetning i Danmark.

– Strømmetjenestene kan på sikt kan utfordre at vi også i fremtiden har dansk innhold som samler oss som land. Hvis vi vil ha danske filmer og serier i verdensklasse som samler oss, så må vi omfavne det og ta vare på det. Disse strømmetjenestene må være med å betale for dette, sier kulturministeren til DR.

Konsulentfirmaet Deloitte utarbeidet i 2018 en rapport på oppdrag fra Kulturdepartementet om det danske strømmemarkedet.

Her ble det anslått at den totale omsetningen den gang var på 2,5 milliarder danske kroner eksklusiv merverdiavgift. Konkret skal kulturbidraget brukes til produksjon av «dansk kvalitetsinnhold» ved blant annet å gjøre public service-poolen større og øke tilskuddet til dansk film.

Trappemodell

Det er også ambisjonen at ordningen er utformet som en trappemodell. Det betyr at strømmetjenestene som satser stort på produksjoner med dansk innhold betaler et mindre kulturbidrag enn tjenestene som ikke gjør det.

– Det er en måte å sikre at de største kreftene også bidrar til fem prosent av omsetningen deres, slik at vi også har penger til dansk film i verdensklasse i fremtiden, sier Ane Halsboe Jørgensen.

Avgjørende med kulturbidrag

Forslaget, som er en del av regjeringens medieforslag, skal først forhandles på plass med de andre partiene, men styreleder i Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, håper det blir til noe:

– Det er helt avgjørende at vi gir et kulturelt bidrag til disse strømmetjenestene. Jeg skulle gjerne hatt høyere enn fem prosent. Men i prinsippet er det kulturelle bidraget virkelig, virkelig gode nyheter.

Hun understreker at den danske film- og TV-bransjen «absolutt ønsker» at de utenlandske strømmetjenestene skal være til stede i Danmark.

Christina Rosendahl ser derfor frem til at strømmetjenestene snart – dersom regjeringen vedtar sitt medieforslag – skal spytte penger i dansk film og TV.

– I Danmark har vi denne helt spesielle næringskjeden, hvor alle de som liker dansk film og fjernsyn, også bidrar til at de lages. En slags «delt risiko og delt suksess»-modell. Akkurat nå bidrar ikke strømmetjenestene til danske filmer og TV-serier, og derfor må vi ha innlemmet strømmetjenestene i dette systemet.