«We Need to Talk About Cosby» – klassereisen som krasjet

5

We Need to Talk About Cosby handler om Bill Cosbys fall fra å være ‘Amerikas mest elskelige pappa’ til et påstått seksuelt rovdyr. Den firedelte serien ka nå sees på Paramount Plus.

I en tid, der #MeToo-bevegelsen har preget nyhetsbildet over hele verden i løpet av de siste årene, blir denne dokumentaren et viktig kapittel i hele #MeToo-sagaen. Denne fengslende dokumentaren om USAs mest kjente komiker er avslørende og går dypt inn i hans liv. Dokuserien klarer å fange i detalj hans reise fra å være den første svarte til å skape seg et navn i stand-up-verdenen tog til hans fall.

Med godt mottatte dokumentserier om Michael Jackson (Leaving Neverland), Russell Simmons (On the Record) og Woody Allen (Allen v. Farrow), var det bare et spørsmål om tid før en eller annen modig sjel tok tak i den besudlede arven. av underholderen som en gang var kjent som «America’s Dad.»

Tittelen på Bells serie, We Need to Talk About Cosby, peker på både nødvendigheten og utfordringene ved en slik serie, men den avslører også filmskaperens tilnærming. Dette er ikke en biografi eller en avsløring, men en samtale – en som er forlengst og utrolig vanskelig, spesielt for svarte amerikanere.

Bell er en nybegynner som dokumentarist, men han er en erfaren standup-komiker, aktivist og radiovert. Bells stil – morsom, avslappet og sosialt bevisst – fungerer ham godt i intervjuer. Det passer også til filmens tilnærming – det er først og fremst en intervjufilm. Filmskaperen har samlet en imponerende liste med intervjuobjekter: skuespillere, komikere, forfattere, journalister, akademikere, advokater og til og med en rettsmedisinsk psykolog og en sexterapeut. Mange av dem er svarte, og det implisitte spørsmålet som ofte henger over Bells interaksjoner med hans undersåtter er et spørsmål om svik og forvirring.

Akkurat da regissør Kamau Bell avsluttet dokumentaren, opphevet Pennsylvania høyesterett Bill Cosbys domfellelse på grunn av en juridisk teknikalitet. Til tross for det  er den fortsatt en viktig serie. I 2018 ble Cosby dømt til tre til ti års fengsel for et seksuelt overgrep på Andrea Constand i 2004. Cosby ble sluppet ut av fengsel. Om lag 60 kvinner hevder at Cosby har utsatt dem for seksuelle overgrep i løpet av en periode fra midten av 1960-tallet og frem til 2000-tallet.

Serien går over fire episoder på en time hver, Bell går på en klinisk til verks- steg for steg. Han knuser bildet av Cosby og avmystifiserer mytene knyttet til legenden ved å intervjue universitetsforskere, komikere, hans medskuespillere oghans stuntmann blant flere andre.

Klassereise

Dokumentaren følger Cosby fersk fra college ved Temple University til han karriere som bartender og videre til tv da han dukket opp i The Jack Paar Program i 1964. Seinere tok thrillerserien «I Spy» Amerika med storm.

Mens du ser på dokumentaren begynner du å lure på når omtalen av Playboy Mansion Bunnies plutselig dukker opp. Og deri ligger skjønnheten i denne dokumentaren, Kamau Bell har så omhyggelig plassert denne og andre kontekster i dokumentaren sin at den sømløst smelter sammen med den større fortellingen. Når Victoria Valentino, en tidligere Playboy Bunny og en skuespiller, forteller om opplevelsen sine, passer alt inn i perspektivet.

Neddoping og misbruk

Den andre episoden snakker Patricia Leary Steuer, den gang sangerinne og student ved University of Massachusetts, lenge om hvordan hun ble dopet og voldtatt av komikeren.

Selv om serien er grundig skjønner vi aldri helt  hva som fikk Bill Cosby til å hengi seg til en slik avskyelig aktivitet med å dope kvinner og misbruke dem. La oss ikke glemme at han var en så ruvende personlighet i sin storhetstid at han lett kunne hatt sex med en rekke kvinner.

Kvinnene i serien som forteller om sine opprivende opplevelser med Cosby er hjerteskjærende. Det gjør oss også sinte over hvordan Cosby kunne forbli fri i så mange år etter å ha begått en rekke forbrytelser.

W. Kamau Bells dokumentar We Need To Talk About Cosby er et imponerende dypdykk inn i livet til ikonet som knuste flere glasstak i fallet.