«Spencer» – Prinsesse Dianas liv fortsetter å fascinere

5

Filmer og tv-serier om den britiske kongefamilien pleier å være studier av en institusjon i krise. Kristen Stewart, i rollen som Diana, gir et solid portrett av en prinsesse og kongehus på randen av sammenbrudd.

Handlingen i Spencer ligger mellom fjerde og femte sesong av The Crown hvor Diana og Charles sitt ulykkelige forhold sees. Alle som håper at Spencer er en utvidet episode av The Crown, kan få et sjokk.

Spencer Biography, Drama | November 5, 2021 (United States) Summary: During her Christmas holidays with the royal family at the Sandringham estate in Norfolk, England, Diana Spencer, struggling with mental health problems, decides to end her decade-long marri... Read all
Countries: United Kingdom, Germany, United States, ChileLanguages: English

Livet til prinsesse Diana er godt dokumentert. Manusforfatteren Steven Knight (Dirty Pretty Things) og regissøren Pablo Larrain (Jackie) har laget et dypdykk inn en julefeiringen til kongehuset. Spencer forteller om tre dager i Dianas liv – julaften til 2. juledag 1991. Tiden ble tilbrakt på Sandringham House, det tradisjonelle stedet brukt av kongefamilien hvert år for å feire høytidene. Dette er siste gang Diana og Charles deltok i jula der før de ble separert.

Syk og deprimert

Prinsesse Diana (Kristen Stewart) er som vanlig sent ute til julefeiringen. Du kommer ikke etter dronningen, men Diana gjør alt for å utsette reisen til Sandringham House. For henne er besøket en prøvelse, men også en plikt hun ikke kan unngå fordi det gir henne tid med sønnene William og Harry. De tre juledagene blir en mental påkjenning for Diana, som er sterkt preget av spiseforstyrrelsen og depresjonen.

Larrain følger ikke bare de kongelige. Han tar oss ned kjeller og inn i kjøkkenet og til de som styrer de kongelige garderobene – de som ikke synes. Her, hevder filmskaperen, fant Diana et vennskap og lojalitet som hun aldri fant i den familien hun hadde giftet seg in i. Da hun forlot Charles året etter, var det fordi de ansatte på Sandringham House hadde vist henne hva hun savnet.

Mentalt dypdykk

Filmen er et dypdykk inn i prinsessens sykdom og psykiske tilstand. Larraín lar oss vandre rundt med Diana som føler seg isolert på slottet i jula. Vi ser Diana håndtere psykiske problemer gjennom handlinger og hallusinasjoner. Hun fremstilles som en kjærlig mamma som vil det beste for de to barna sine og ikke vil ha dem som en del av kongefamiliens kvelende verden.

Larrain bruker en observerende tilnærming. Dialog brukes kun når det er nødvendig. Kristen Stewart går inn i karakteren Diana på imponerende vis og gir oss et menneske det er verdt å bry seg om. Hun er skjør i det ene øyeblikket og trassig det neste.

Tospannet Pablo Larrain og Steven Knights har laget gir oss et kort innblikk i livet til Diana som stikker dypt inn i både prinsessens psyke og en ikke spesielt sympatisk kongefamilie.