«Full dekning» – tragikomisk om hemmeligheter og løgner

5

Full dekning er en rett så underholdende film om hemmeligheter og løgner –  de tingene som man selv ikke deler med sine nærmeste.

Den italienske filmen Perfekte fremmede fra 2016 har vært en internasjonal storsuksess og fikk blant annet Publikumsprisen på Den norske filmfestivalen i Haugesund i 2016. I de etterfølgende årene har den fått en rekke internasjonale nyinnspillinger.  Historien finnes allerede blant annet i tysk, gresk, spansk, tyrkisk, argentinsk, kinesisk, sør-koreansk, tsjekkisk, polsk libanesisk og nå i norsk utgave. I tillegg er en islandsk versjon underveis.

Det betyr at den italienske manusforfatteren Paolo Genovese har skapt en historie som appellerer til et stort internasjonalt publikum. I den norske versjonen, Full dekning, står Lars Gudmestad for bearbeidingen av manuset mens Arild Andresen står for regien.

Full Dekning Comedy, Drama | February 25, 2022 (Norway) Summary:
Countries: NorwayLanguages: Norwegian

I Full dekning møter vi en vennegjeng på sju personer – tre par og en samt en ugift venn på deres årlige viltmiddag. Det er en fortelling om hvor godt venner egentlig kjenner hverandre og de hemmeligheter til holder for hverandre.

Vi introduseres for middagsgjestene hver for seg på veien til middagen. Allerede da opplever vi at her er både gnisninger og hemmeligheter i parforholdene og vel ved middagsbordet hos vertskapet Truls og Heidi begynner vi å ane uro.

Det hele begynner som en lek. De blir enige om å legge mobilene sine på bordet og lese opp alle meldinger som tikker inn, vise alle bilder som kommer – og ta enhver innkommende samtale på høyttaler.  For ingen har vel noe å skjule? det viser seg raskt at selv en beste venner har hemmeligheter som de ikke deler med selv sine beste venner.

Både meldinger og samtaler begynner å komme inn – og leken begynner og ble skummel for enkelte av middagsgjestene. Det starter med at Tor Anders (Thorbjørn Harr) i hemmelighet bytter telefon med Vegard (Jan Gunnar Røise). Når det tikker inn meldinger på Vegards telefon må Tor Anders svare på disse fordi han er livredd for at a kona Ingvild (Agnes Kittilsen) skal oppdage et sidesprang han har på gang og bilder som tikker inn på hans egen telefon.

Solide håndtverk

Stort sett hele handlingen foregår inne rundt et spisebord. Det betyr at regissøren ikke kan skjule seg bak effekter.  Arild Andresen har løst det med å plukke et A-lag av skuespillere bestående av Nicolai Cleve Broch, Ellen Birgitte Winther, Thorbjørn Harr, Agnes Kittilsen, Jan Gunnar Røise, Sara Khornami og Kyrre Hellum.

Det er en ren fornøyelse å oppleve samspillet deres. De sju skuespillerne evner å skape en en både spent og intim stemning. Som tilskuer opplever du at du selv nærmest sitter rundt bordet sammen med dem.

Lars Gudmestad har gjort en god jobb å gi manuset en norsk drakt og Arild Andersen som alltid en solid hånd om regien.  Selv om det meste er satt på spissen i Full dekning – er det et stort rom for gjenkjennelse hos de fleste. Filmen er en fin start på det norske kinoåret.