Ukrainas nåværende president Volodymyr Zelenskyy ble berømt til offentlig fremtreden i landet takket være den voldsomt populære politiske komedien Folkets tjener, en TV-serie han skapte, spilte hovedrollen i og produserte via sitt produksjonsselskap Kvartal 95.

Zelenskyy spiller en alminnelig mann som blir kastet inn i presidentskapet etter å ha blitt en viral sensasjon ved å uttale seg mot regjeringskorrupsjon. Mens Folkets tjener tredje og siste sesong var i produksjon i 2018, opprettet ansatte ved Kvartal 95 et politisk parti med samme navn som TV-programmet. Zelenskyy kunngjorde deretter sitt kandidatur til det ukrainske presidentvalget i 2019, ved å utnytte sin populære outsiderpersonlighet og uttale seg mot korrupsjon – og til slutt vant valget i et jordskred med 73,2 prosent av stemmene.

Den første episoden av den politisk satiren har samlet over 13,7 millioner visninger på YouTube, med Zelensky i hovedrollen som Vasyl Petrovych Holoborodko, en videregående lærer i trettiårene.

Han opprettet produksjonsselskapet Kvartal 95, laget filmer, tegneserier og TV-serier, inkludert den politiske hiten Folkets tjener – der Zelenskyy spilte rollen som president – ​​og bare fire år senere ble dette en realitet.

Folkets tjener er en politisk satire som hadde premiere i 2015 og varte i tre sesonger. Den forteller historien om en historieskolelærers ‘tirade mot regjeringskorrupsjon’, som går viralt, med Zelenskys karakter Vasyl Petrovych Holoborodko som snart finner seg selv i presidentsetet.
Innenfor sin presidentkampanje lovet han også å avslutte konflikten med Russland og kommunisere med president Vladmir Putin, men Zelensky har siden møtt enorme spenninger med Russland, noe som førte til invasjonen i forrige uke.

Men denne store krisen den ukrainske presidenten står overfor, var en han var vant til og har hatt god praksis i sine fire år som president i Folkets Tjener.

 

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen