M72 – Norges største filmstjerne

M72 er Norges største filmstjerne. Våpenet har vært med i utallige filmer – sist i Terminator: Dark Fate. Intet annet norsk produkt har hatt et like stort gjennomslag på filmlerretet.

Norge har sendt 2000 stk M72 til regjeringen i Ukraina. Danmark, Nederland og flere andre land sender også det norskproduserte våpenet laget av Nammo på Raufoss. Det panserbrytende våpenet brukes allerede mot de russiske styrkene i Ukraina.

De fleste nordmenn som har vært i førstegangstjeneste  i Norge har vært borte i M72. Våpnet er produsert i over en million eksemplarer.

Rambo: First Blood Part II (1985)

M72 fikk sitt store gjennombrudd under Vietnamkrigen og har derfor også selvsagt blitt en rekvisitt i de fleste filmer om Vietnamkrigen som Platoon, Full Metal Jacket – og Rambo-filmen. Amerikanerne brukte våpenet og siden har det «vært populært»i en rekke konflikter – og nå i Ukraina.

Linda Hamilton  fyrer av en M72 i Terminator: Dark Fate (2019).

M72 er et norsk masseprodusert lett antitankvåpen, billig (koster under 20.000 kroner) effektivt og veier kun 3,5 kilo. Den ble brukt gjennom hele den kalde krigen og nå i Ukraina.

Art Malik fyrer av M72 i True Lies (1994)

Dette engangsvåpenet har vist seg overalt fra Vietnam-klassikere som til massevis av lavbudsjettfilmer på -80 og 90-tallet. Hvis vi ser bort fra krigsfilmer, så har M72 vært spesielt populært i actionfilmer og amokfilmer som Falling Down.

Michael Douglas er klar til å ta ut sinnet i Falling Down (1993)

M 72 er først og fremst designet for å være billig, lett og enkel å betjene. Det er et ettskudds 66 millimeter ustyrt antitankvåpen med nesten ingen rekyl.

Clint Eastwood som Harry Callahan i The Enforcer (1976) viser at man ikke kødder med folk som har en M72.

Det tar noen sekunder å sette opp sikte og skyte, hvoretter det kan kastes. Den ble utviklet på 60-tallet og oppdateres stadig. M72 brukes av av både det norske forsvaret, USA og de fleste NATO-land.

Actionhelten Chuck Norris er klar til å fyre av en M72 i Code of Silence (1985)

I motsetning til på film, blirM 72 hovedsakelig brukt mot pansrede kjøretøy. Nesedelen av stridshodet ville bli knust, noe som igjen ville detonere en forsterkerladning plassert ved bunnen av stridshodet. Ved å sette av hovedstridshodeladningen ville hovedladningen tvinge en kobberforing inn i en fokuspartikkelstråle, som genererte utmerket penetrasjon med minimal eksplosjon.

M 72 har et høyeksplosivt stridshode. Dette er selvfølgelig noe alle 80-tallsfilmer  har utnyttet.

The Hidden (1987)

En av de beste sekvensene på film som viser M 72 er fra filmen Bravo Two Zero som viser frem SES Special Forces som bruker våpenet mot sovjetiskbygde armerte kjøretøy under Irak-krigen. Selv om mye av denne filmen er fiksjon, er mange av kampsekvensene godt koreograferte.

Bravo Two Zero (1999)

Sannsynligvis er en av de dummeste bruken av våpenet i attentatfilmen Assassination, der Charles Bronson spiller en Secret Service-agent som beskytter First Lady.

Charles Bronson har ladet opp med M72 i Assassination (1987)

Hovedtyngden av militær bruk for M 72 var under Vietnamkrigen. Og det ser ut til at en rekke Vietnam-klassikere disse var utmerkede våpen for jungelkrigføring da de var vanntette og enkle å bære gjennom jungelen.

New Kids Turbo (2010)
The Dogs of War (1981)
G.I. Samurai (1979)
Black Hawk Down (2001)
Supercop III ((1992)
Maximum Overdrive (1986)
Beverly Hills Cop 2 (1987)