Seks hundre kinoer i USA går sammen til helgen og setter opp den ukrainske filmen The Guide. Inntektene går til hjelpearbeid i det krigsherjede landet.

-Jeg tror ikke en filmoppsetning som dette har blitt gjort noen gang tidligere, sier Howard Kiedaisch i Digital Cinema Distribution Coalition. -Til nå har vi booket den inn på 600 kinoer. Den vil bli distribuert til alle i løpet av de neste 24 timene, sa Kiedaisch til Fox13 Memphis torsdag.

The Guide var Ukrainas Oscar-kandidat i 2014. Den beskriver kampene ukrainere gikk gjennom på 1930-tallet da det sovjetiske regimet fører landbrukspolitikk og annen undertrykkende politikk som forårsaker døden til millioner av ukrainere.

Inntektene til Ukraina

Inntektene fra visningene går til den humanitære innsatsen i Ukraina og omkringliggende land.

Regissøren, Oles Sanin, er for tiden i Kyiv, Ukraina, og kjemper for landet sitt. Som soldat tror han at russerne ikke har noen sjanse og sier at filmen hans viser hjertet ukrainere har hatt i flere tiår: -De tar grovt feil. Vi skal vinne krigen, sier Sanin fra en krigsbunker. Sanin gir en introduksjon til filmen som formidler det presserende behovet for assistanse etter hvert som russiske angrep intensiveres.

Kiedaisch sier at hvis det er en måte å hjelpe de tusenvis av ukrainere som kjemper for å overleve, er dette en måte å gi en hjelpende hånd på: -Jeg tror det egentlig bare er et vitnesbyrd om hva som skjer i Ukraina og hvordan folk føler om det at alle ønsker å gjøre noe.

Informasjon om filmen har også ført til at filmen nå vil bli satt opp på kino også  Storbritannia og Sverige blant annet.

Visninger for «The Guide» begynner fredag ​​18. mars i USA.

 

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen