Oscar 2022: «CODA» ble beste film – ingen priser til «Verdens verste menneske»

CODA vant prisen for beste film. Men Will Smith ble nattens hovedperson med et angrep på komiker Chris Rock – og en Oscar for beste mannlige hovedrolle.

Et fullsatt Dolby Theatre i Los Angeles gispet da Oscar-nominerte Will Smith så ut til å miste besinnelsen, skyndte seg inn på scenen og slo komikeren Chris Rock. Dette etter at Rock spøkte med kona Jada Smiths korte hår – en konsekvens av at hun led av diagnosen Alopecia areata som fører til hårtap.

Da Smith et øyeblikk senere gikk på scenen for å motta en Oscar for beste mannlige hovedrolle, som tennissøstrene Williams’ far Richard i King Richard, brast det for skuespilleren.

– Jeg ser virkelig ut som den gale pappaen. Men kjærlighet får deg til å gjøre gale ting. Jeg håper Oscar-akademiet inviterer meg igjen, sa han med tårer på kinnene.

Se Will Smiths utbrudd her:

 

CODA ble beste film 

Nattens tyngste pris, Beste film, gikk til CODA, regissert av Sian Heder.

Nattens tyngste pris, Beste film, gikk til CODA, regissert av Sian Heder. Filmen handler om sytten år gamle Ruby, det eneste hørende medlemmet av en døve familie. Når Ruby søker på en prestisjefylt musikkskole, slites hun mellom forpliktelsene sine overfor familien og sine egne drømmer.

Sci-fi-eposet Dune ble nattens mestvinnende med seks priser – de fleste i de tekniske kategoriene.

Western-dramaet The Power of the Dog hadde flest nominasjoner til gallaen (tolv), men måtte nøye seg med en statuett. Regissør Jane Campion mottok en pris i prestisjekategorien beste regissør.

Oscar for beste kvinnelige hovedrolle gikk til Jessica Chastain for rollen som Tammy Faye i The Eyes of Tammy Faye.

Ryûsuke Hamaguchis Drive My Car ble kåret til beste internasjonale film.

I kategorien beste internasjonale film hadde danske Flukt og norske Verdens verste menneske sjansen til å vinne. Men prisen gikk til japanske Drive my Car, som er basert på Haruki Murakamis bok med samme tittel.

 

OSCAR-VINNERNE

Beste film: CODA

Beste kvinnelige hovedrolle: Jessica Chastain – The Eyes of Tammy Faye

Bedste mannlige hovedrolle: Will Smith – King Richard

Beste regissør: Jane Campion – The Power of the Dog

Beste sang: Billie Eilish og broren Finneas

Beste dokumentar. Summer of Soul

Beste filmatisering: Sian Heder – Coda

Beste manus: Kenneth Branagh – Belfast