MORBIUS

«Morbius» – blodtørstig, men blodfattig superhelt

3

Superheltene regjerer kinosalene for tiden. Årets to mest sette filmer er Spider-Man og The Batman. Nå er det klart for Morbius. Den har blitt en merkelig blanding av superhelt- og skrekkfilm.

Svenske Daniel Espinosa har laget Morbius som er en Marvel Comics-inspirert film satt i randsonen av Spider-Man universet.  Morbius dukket først opp på trykk i 1971.
Her, som med Venom-filmene, er Spider-Man ikke med. I stedet får vi en opprinnelseshistorie om den briljante forskeren Dr. Michael Morbius (Jared Leto) som prøver å kurere sin sjeldne blodsykdom.

Morbius Action, Adventure, Drama, Horror, Sci-Fi, Thriller | April 1, 2022 (United States) Summary: Biochemist Michael Morbius tries to cure himself of a rare blood disease, but he inadvertently infects himself with a form of vampirism instead.
Countries: United StatesLanguages: English

Etter en prolog om barndommen hans på et kursted i Hellas drevet av den omsorgsfulle Nicholas (Jared Harris), fortsetter historien et kvart århundre seinere. Morbius (Jared Leto) er nå en aktet nobelprisvinner hvis utvikling av kunstig blod har hjulpet millioner.

Som voksen jobber Dr. Morbius (Jared Leto) med å finne en kur for seg selv og eksperimenterer med DNAet til vampyrflaggermus. Han skaper til slutt et serum som kan fri ham fra sykdommen. Eksperimentet er totalt uetisk og i strid med lover og regler, så han hyrer et skip og legger seg i internasjonalt farvann. Morbius «kur» går katastrofalt galt, og etterlater flere mennesker døde på skipet noen sjømil utenfor Long Island. Dermed får han FBI etter seg.

Kurert med bivirkninger

Morbius er nå fri fra sykdommen, men bivirkningene er alvorlige – han blir en vampyr og blir supersterk og håndterer ekkolokalisering som en flaggermus – men han må ha menneskeblod. Han prøver å bekjempe blodtørsten og all ondskapen som følger med sin nye tilstand.  Det er et større problemer når vennen Milo (Matt Smith), som lider av samme sykdom, også får i seg serumet og gleder seg over sine nye blodsugende krefter. «Det er ikke en forbannelse, det er en gave,» hyler han. Han elsker tilværelsen og kommer på kant med Morbius.

Historien som følger, er knapt er verdt å nevne. Morbius vil for undertegnende først og fremst bli husket for filmens ene norskspråklige replikk utført av Kalle Hennie i rollen som bodyguard: «Det er en krøpling her som vil snakke med sjefen!»