Nils Gaup er i gang med innspillingen av storfilmen «Sulis»

Opptakene til det historiske dramaet «Sulis» er i gang. Nils Gaup står for regien av historien om kampen mot undertrykkelsen i gruvebyen Sulitjelma på begynnelsen av 1900-tallet.

Innspillingen startet i mars på FilmCamp i Målselv, før ferden nå går videre til Sulitjelma utenfor Fauske. Sulis blir en episk storfilm om en del av historien som aldri tidligere er fortalt på film. Det er en viktig historie om opphavet til arbeiderbevegelsen og arbeidernes rettigheter. Produksjonsselskapet Storyline Nor står bak dette historiske actiondramaet.

-Sulis er et miniatyr av hvordan grådighet og rovdrift på folk og natur fører samfunnet i gal retning. Vi vil lage en film som viser at mennesker kan få til store ting, når de står sammen», sier regissør Nils Gaup.

Blant skuespillerne finner vi både kjente etablerte – og nye skuespillere. Den unge hovedrollen spilles av det svenske stjerneskuddet Otto Fahlgren, og antagonisten spilles av Simon J. Berger, aller best kjent for det norske publikum gjennom Exit-serien.

-Sulis er en viktig film å feste til lerretet. Det er et viktig historisk materiale som her løftes frem. Jeg er glad for at jeg kan være med i denne filmen, som blir en klassisk heltehistorie.», sier Simon J. Berger om sin deltakelse i filmen.

Kvinnen som stod på barrikadene og kjempet for rettferdighet spilles av Alexandra Gjerpen. Mads Sjøgård Pettersen og Stig Henrik Hoff er andre kjente navn på rollelisten, i tillegg til Heidi Ruud Ellingsen som har sin første filmrolle.

Den unge hovedrollen spilles av det svenske stjerneskuddet Otto Fahlgren.

Nordens Ville Vesten

Langt oppe i den arktiske fjellheimen lå stedet som på folkemunne ble kalt «Lapplands Helvete». Kobbergruvene i Sulitjelma ble etablert i 1891 av den svenske industrimagnaten Nils Persson. På rekordtid vokste virksomheten til å bli Norges nest største industriarbeidsplass rundt år 1900.

Konrad og de hardt prøvede arbeiderne står sammen i opprøret mot gruveselskapet og den hensynsløse Wennstrøm. Filmen tar for seg faktiske hendelser ved Norges nest største arbeidsplass, hvor gruveselskapet hadde all makt og der arbeiderne slet under umenneskelige forhold i de farlige og mørke gruvene.

Dette var Nordens Ville Vesten, der den sterkeste rett gjaldt hvis en skulle overleve. Undertrykkelse, slavearbeid og kapitalismens råskap endte med et opprør som skapte grunnlaget for den nordiske modellen og det moderne samfunnet vi ser i dag i Skandinavia.

Sulis er den største produksjonen gjennomført av et nordnorsk produksjonsselskap noensinne.

-Endelig er vi i gang med filmingen av historien om Sulitjelma, etter mange års planlegging. Vi har fått med et virkelig nordisk stjernelag i arbeidet vårt. Hva som skjedde i Sulitjelma er godt kjent for oss som er oppvokst i nærheten. Nå kan vi endelig fortelle denne historien til et nasjonalt og internasjonalt publikum, sier produsent Tom Vidar Karlsen fra Storyline NOR AS.