«Den blinde mannen som ikke ville se Titanic» – en film som må sees

5

Teemu Nikkis Den blinde mannen som ikke ville se Titanic er en av de sjeldne filmperlene som du sent vil glemme.

Jaakko (Petri Poikolainen), en hengiven cinefil med kjærlighet til alt av John Carpenter og en sterk motvilje mot James Camerons sjøfartsromantikk i Titanic. Hovedrolleinnehaver Poikolainen lider av MS; han er nesten blind og bruker rullestol -akkurat som sin rollefiguren, men selve historien er fiksjon.

Teemu Nikki møtte Petri Poikolainen under førstegangstjenesten i militæret på 1990-tallet. De ble venner, men mistet kontakten. Nikki skapte seg en karriere som manusforfatter og regissør. mens Poikolainen gjorde seg bemerket som teaterskuespiller da han ble rammet av en MS-diagnose som til slutt tok synet hans og evnen til å gå. Da de møttes 20 år seinere, foreslo Nikki at de skulle lage en film sammen.

Ensomhet

Dagene til filmens Jaakko er ensomme og lange, preget av robotstemmen på telefonen som minner ham om å ta medisinene sine, vanskelige anrop fra faren og veldig velkomne samtaler fra Sirpa (Marjana Maijaara).

Sirpa og Jaakko møtte på nettet og aldri har møttest i det virkelige liv. Hun er alvorlig syk av kreft. De to bruker så mye av dagene sammen på telefon. Når Sirpas kreft plutselig blir verre, bestemmer Jaakko seg for å legge ut på en tre-timers solo-tur for å besøke henne, til tross for de mange skremmende hindringene han vil møte på veien.

Den blinde mannen som ikke ville se Titanic er skutt i ekstremt fokus: Den eneste konsekvent klare delen av bildet er Poikolainens ansikt, med verden rundt er uklar. Selv om dette ikke akkurat gjenskaper blindhet for seeren, gir den oss en opplevelse av hvordan synshemning oppleves.

Imponerende skuespill

Poikolainen er enestående i hovedrollen. Han er i bildet så og si hvert eneste sekund og han leverer til de grader.  Han har en varm og overbevisende tilstedeværelse Det hjelper at Jaakko ikke er avbildet som hverken martyr eller selvmedlidende – han er ikke definert av sin sykdom. Under det hele byr han på sin litt særegne humor  og kjærlighet til John Carpenters 90-talls filmer.

Jaakko har en elskverdig sjarm og fantastisk sans for humor. Enten han erter omsorgspersonen sin  eller tuller med Sirpa over telefonen. Det er nettopp dette som gjør Jaakkos prøvelse på veien til Sirpa så nervepirrende å se på. Det er ikke hver dag at en film kan ta publikum med på en så følelsesmessig sterk – og til tider skremmende reise.

Reigsssør Teemu Nikki lykkes  med å ta oss inn i en verden så nær som mulig den Jaakko opplever.  Den blinde mannen som ikke ville se Titanic er en uforglemmelig filmopplevelse som må sees!