Dobbelt Oscar-vinner tiltalt for plagiat

Den doble Oscar-vinnende iranske filmskaperen Asghar Farhadi er innkalt til å møte i retten i Iran på grunn av anklager om plagiering.

En tidligere elev av Farhadi, Azadeh Masihzadeh, hevder at han stjal ideen til sin siste film, En helt, fra dokumentaren hennes, All Winners All Losers.

Farhadi vant Oscar for beste internasjonale film for Nader og Simin – et brudd i 2012 og En handelsreisende i 2017. En helt vant Grand Prix på fjorårets filmfestival i Cannes, men gikk glipp av en Oscar-nominasjon.

Sitter i gjeldsfengsel

En helt følger Rahim, fremstilt av Amir Jadidi, en skilt far til en ung gutt som er fengslet i Iran på grunn av en gjeld han ikke klarte å betale tilbake. Under en to dagers midlertidig løslatelse får han ros av myndighetene og media for å ha returnert en håndveske fylt med gullmynter til dens rettmessige eier. Imidlertid begynner han snart å komme under mistanke.

Se All winners All Losers her:

Masihzadeh anklager Farhadi for å ha stjålet historien fra dokumentaren All Winners, All Losers, som hun presenterte under et dokumentarverksted regissøren hadde i 2014 og som ble vist på en iransk filmfestival i 2018. Farhadi benektet påstanden om plagiat og anla motsøksmål og anklaget Masihzadeh for ærekrenkelse.

Brudd på opphavsretten

Mandag fortalte Masihzadeh til Hollywood Reporter at en mediedomstol i Teheran hadde avvist ærekrenkelsessøksmålet, og dømte at det ikke var tilstrekkelig bevis til å støtte Farhadis påstand. Retten fant også at det var nok bevis til å utstede en stevning for Farhadi for å svare på påstander om brudd på opphavsretten.

Regissørens advokat skrev på Instagram at saken nå vil bli behandlet på nytt av en straffedomstol og potensielt en ankedomstol. «Denne stevningen er ikke rettens endelige dom, men en del av prosessen,» understreket han.

Farhadis advokat sa også at retten hadde avvist et krav fra Masihzadeh om en andel av filmens inntekter samt en ærekrenkelsessak fra en tidligere fange som sa at historien var basert på hans liv.

En helt får norsk premiere 22. april. Se traileren her: