Topp 11: De beste zombiekomediene

Zombiekomedien kombinerer zombier og komedie og harselerer med etablerte sjangerkonvensjoner. Dette er de 11 zombiekomediene du bør ha sett og hvor du kan se de.

Zombiekomedier kombinerer blodige zombier ispedd solide doser humor. Sjangeren har etter hvert blitt stueren og anerkjent, ikke minst stadfestet nylig da Jim Jarmuschs The Dead Don’t Die var åpningsfilm på den anerkjente og seriøse filmfestivalen i Cannes.

Man kan nok si at undersjangeren zombiekomedie oppsto og fikk sitt gjennombrudd grunnet en rettighetskrangel. Produsent John A. Russo hadde sammen med regissør George A. Romero skapt zombiefilmen slik vi kjenner den i dag med Night of the Living Dead på slutten av 1960-tallet. Senere skulle de to krangle om hvem som fikk lov til å føre «Living Dead» navnet videre og det endte med at de gikk hver sin retning. Romero fikk bruke «dead» i tittelen til sine filmer og Russo fikk bruke «living dead».

Her er 11 gode zombiekomedier du bør ha sett, i kronologisk rekkefølge:

1. Return of the Living Dead

Sammen med George A. Romero hadde John A. Russo skrevet manus til Night of the Living Dead (1968).

Den startet zombiesjangeren slik vi kjenner den i dag. Russo ønsket å gå videre med en oppfølger uten Romero, men hans tidligere partners advokater ønsket å finne ut av hvem som eide rettighetene til tittelen «Living Dead» i retten. Da dette var løst var Russo ute som regissør og Dan O´Bannon hadde gått inn som regisiden og ikke minst gjort om manuset til en skrekkomedie.

På sin første dag på jobb får Freddy demonstrert hvordan tønner med trioxingass holder på noen døde kropper. Da den ene tønna sprekker, siver en giftig gass ut og havner etter hvert  ned i jorden på en kirkegård like ved. De døde våkner til live og er desperat sultne på hjernemasse.

Return of the Living Dead ble sluppet samtidig som Romeros langt mer dystopiske Day of the Dead (1985), men i Norge ble den forbudt. Dette var en satirisk og tøysete hyllest til Romeros filmer med utsøkte effekter og ikke minst raskere zombier som kunne snakke og tenke. To gode oppfølgere bla laget og de har blitt utgitt på DVD i Norge. De er dessverre ikke å se på noen streamingtjeneste i dag.

2. Night of the Creeps

Dette tilskuddet tøyer og eksperimenterer helt i ytterkanten av zombiesjangeren med en stil som ligger tett opptil John Hughes filmer.

Nigh of the Creeps (1986) kom året etter The Breakfast Club(1985) og i hovedrollen finner vi den samme skuespilleren som spilte sønnen Griswold i Hjelp, vi må på ferie til Europa (1985).

I 1959 jages et romvesen om bord på et fartøy, men klarer å sende ut en kapsel like før det blir drept. Kapselen havner på jorden, blir funnet av et menneske og noe svart sneglelignende glir inn i kroppen hans. Nesten tretti år senere vekkes et kadaver fra sin cryosøvn og vesenet begynner å forvandle mennesker til zombier.

Nigh of the Creeps er svært utypisk og følger ikke zombiesjangerens uskrevne regler, men er likevel en kultperle verdt å få med seg. Noen år tidligere kom Night of the Comet (1984) som en lignende film hvor størstedelen av jordens befolkning ble utslettet da en komet passerte jorden. Noen få overlevende må kjempe for overlevelse mot blodtørstige zombier. Nigh of the Creeps ble den gang forbudt i Norge, men er utgitt på Blu-ray i Storbritannia.

3. Dead Heat

Dead Heat (1988) spiller på den såkalte Buddy Cop-formatet med to politimenn som kommer over noe eksepsjonelt.

Manuset er skrevet av Terry Black, broren til Shane Black som skrev Dødelig Våpen (1987) og man kan mistenke at brødrene har inspirert hverandre. Den har dessuten en nesten identisk tittel og likt utgangspunkt som Arnold Schwarzenegger-filmen Red Heat som ble lansert kun en måned senere.

En ransbølge med kriminelle, som er vanskelig å få tatt livet av, fører to politimenn til et selskap som gjenoppliver døde skurker for å bruke de til kriminelle aktiviteter. Igjen er det annerledes zombier som nesten er menneskelig, avhengig av hvor lenge de har vært døde før de ble gjenopplivet. Helten blir selv drept, gjenopplivet som zombie og må hevne sin egen død.

1980-tallets særegne kreativitet kombinert med praktiske, fiffige effekter gjør dette til en kultfilm og en guilty pleasure fra VHS-formatets glansdager. En scene fra en slakterbutikk hvor dyrekadavre blir gjenopplivet er svært minneverdig og filmen kan stilmessig minne om John Carpenters Big Trouble in Little Chinatown (1986). Dead Heat var utgitt på VHS i Norge, men er tilgjengelig på DVD og Blu-ray fra Storbritannia.

4. Braindead

Hvis du kjenner Peter Jackson først og fremst på grunn av Ringenes Herre– og Hobbit-filmene har du mye å se frem til.

Hans karriere startet med blodige spesialeffekter kombinert med absurd humor. Braindead (1992) er utvilsomt filmen hvor han tar det lengst ut.

Lionel møter en søt pike, men forfølges av sin sykt sjalu mor. Under et stevnemøte i en dyrehage blir moren bitt av en aggressiv rotteape, hun blir svært syk, dør og gjenoppstår som zombie. Etter dette baller det på seg med horder av infiserte og Lionel som må holde utbruddet tilbake.

Peter Jackson overgår sin egen Bad Taste (1987) med ytterligere oppfinnsomhet i sort humor. Det er teknisk kreativt, innovative effekter, kvalmende genialt og overdrevet. Med sin rekordbruk i antall liter blod var Braindead (1992) splatterfilmens gjennombrudd og en zombiekomedie som fikk stor suksess over hele verden.  Filmen har vært utgitt på DVD i Norge, men Peter Jackson jobber med en nyoppusset Blu-ray som forhåpentligvis slippes i løpet av kort tid.

5. Shaun of the Dead

I 2004 kom både Zack Snyders nyinnspilling av Dawn of the Dead og den britiske zombiekomedien Shaun of the Dead.

Sistnevntes premiere i hjemlandet måtte utsettes for å ikke forvirre publikum. I Norge valgte distributøren å droppe kino og lanserte rett på DVD.

Shaun bor sammen med sin sløve kompis, har en kjedelig jobb og dama hans Liz er i ferd med å forlate ham. Hun synes han er handlingslammet og ikke gjør noe annet enn å henge på puben. Det må en apokalyptisk handling til, et zombieutbrudd, før Liz innser at det er noe ved Shaun og at han kan vise seg å være handlingsdyktig.

Edgar Wrights film har en høy kultstatus i dag og er utvilsomt en av de aller beste skrekkfilmkomediene. Dialogen er perfekt og full av referanser til George A. Romeros trilogi. Og ikke minst har den en lignende sosial kommentar rettet mot dagens menneskers zombieaktige tilværelse. Shaun of the Dead er utgitt på DVD og Blu-ray i Norge og kan streames på iTunes og Amazon Prime.

6. Black Sheep

Denne hybriden mellom zombiekomedie og creature feature fra New Zealand var en publikumssuksess på Tromsø filmfestival i 2021.

Til å være en debutantfilm er den kløktig i å pønske ut nye ideer og fornye zombiefilmen. Ditt syn på dumme sauer vil endre seg. Utypisk nok fikk den norsk kinodistribusjon av Arthaus som er kjent for å ha mer alvorlige drama.

Sauebonden Angus har avlet fram en supersau gjennom genmanipulering. Når et lite lam slippes løs av dyrevernaktivister går alt fryktelig galt. Uheldige ofre som blir bitt av menneskeetende sauer blir sauezombier.

Nok en gang illustreres det at de mest interessante zombiekomediene er de som skiller seg fra den klassiske formelen. Black Sheep er tung på spesialeffekter og i kombinasjon god humor har dette blitt en kultfilm. Spesialeffektene er gjort av Peter Jackson-eide Weta Workshop som også gjorde effektene til Ringenes Herre-filmene. Black Sheep (2006) skal være tilgjengelig i salg der du kjøper film.

7. Død snø

En liste over de beste zombiekomediene må også inkludere også vår egen Tommy Wirkolas Død snø (2009). Hans hovedinspirasjon var Braindead og The Evil Dead, og etter visningen på Sundance filmfestival ble han hyllet som en nyskapende sjangerregissør og filmen ble solgt til 73 land.

En gjeng medisinstudenter legger påskeferien til en hytte i Nord-Norge, men da en lokal kjentmann kommer innom for å fortelle hvordan tyske soldater voldtok og plyndret lokalbefolkningen under krigen, begynner kampen for å overleve.

Wirkolas nazizombier er raske, hissige og svært dødelige i jakten på krigsbyttet sitt. Det er sjelden vare å se en motorsagsvingende kamp mot zombier, akkompagnert av Åge Aleksandersens Din dag, men det fungerer fortsatt ypperlig. Død snø var ikke bare en suksess i Norge, den fikk også internasjonal anerkjennelse og Wirkolas forkjærlighet for splatter skulle gi ham en plass i Hollywood. Tilgjengelig på DVD og Blu-ray og kan leies på Blockbuster. Oppfølgeren kan sees på HBO Nordic.

8. Zombieland

Debutfilmen til Ruben Fleischer er fornøyelig underholdning og holder seg fortsatt godt over 10 år etter premieren.

Zombieland er den mest påkostede av filmene på listen, er en visuell lekkerbisk og er regissert med fin lun humor.

Zombieland følger vi den ensomme ulven og nevrotikeren Columbus som har klart å holde seg i live ved å følge et sett med overlevelsesregler. Han møter råtassen Tallahassee, to utspekulerte søstre og begynner en morsom road trip i et dystert postapokalyptisk landskap.

Zombiene er raske, effektene er gode og det er nok splatter til å tilfredsstille de fleste sjangerfantaster. Som en sjeldenhet innen sjangeren har zombieutbruddet fått en opprinnelse i form av kugalskap. 10 år senere møter gjengen fra første film spilt av Jesse Eisenberg, Emma Stone, Woody Harrelson og Abigail Breslin i Zombieland 2 (2019). Denne gangen har de flyttet inn i det hvite hus. Begge filmene er utgitt på DVD og Blu-ray, kan også sees på Viaplay, SF anytime og Blockbuster.

9. Juan of the Dead

I kjølvannet av den populære Shaun of the Dead kom noe så sjeldent som en zombiekomedie fra Cuba.

Effektene er mange og gode. Humor prioriteres også og gjør dette til god underholdning. Juan of the Dead (2011) spiller også videre på Georg A. Romeros Dawn of the Dead og byr på lignende vis på en usminket kritikk av styresmaktene på Cuba.

Når et virus endrer alle til zombier klarer den ellers mislykkede Juan å gjøre profitt på å rydde opp i de døde ved at gjengen hans kvitter seg med folks smittede kjære mot betaling.

Etter et gjennombrudd på filmfestivalen i Cannes fikk den en runde på de norske festivalene BIFF, FFS og Ramaskrik. Juan of the Dead er en morsom og innovativ zombiekomedie som har opparbeidet seg en status som moderne kulfilmklassiker. Filmen er dessverre ikke enkelt tilgjengelig, men kan anskaffes som sonefri Blu-ray fra USA.

10. Cooties

På forutseende vis klarte man for flere år siden å se sammenhengen mellom dyr og dødelig virus.

Tematikken har blitt brukt suksessfullt i Black Sheep, Zombieland hintet til kugalskap og her bruker Cooties (2014) fjærkre som katalysator for et zombieutbrudd.

Clive begynner som lærervikar på en barneskole samtidig som et virus bryter ut. Viruset forvandler barna til raske og aggressive zombier. Lærerne må forskanse seg mot de rabiate hordene samtidig som de gradvis nøster opp hva som har skjedd.

Elijah Woods selskap Spectrevision har de siste årene vært innovatører innen sjangeren. Cooties er en tullete film, men som elegant klarer å tilfredsstille de som har en forkjærlighet for denne sjangeren. Den er nydelig filmet og byr på herlige blodige effekter krydret med store mengder sort humor. Cooties ble lansert på DVD og Blu-ray i Norge etter en liten runde på filmfestivaler. Den kan også sees på Viaplay, SF anytime og Blockbuster.

11. The Dead Don’t Die

Da Jim Jarmuschs zombiekomedie The Dead Don´t Die (2019) ble annonsert som åpningsfilm til filmfestivalen i Cannes var det nok mange som rynket på nesen.

På den andre siden var det svært interessant at også anerkjente regissører som Jarmusch velger å leke med denne sjangeren.

Den lille fredfulle byen Centerville opplever at de døde står opp fra graven og tre middelmådige politibetjenter og en samuraifrelst begravelsesagent tar saken i egne hender.

Nok en gang kommer en kreativ årsak til at de døde våkner. Her er årsaken til zombiene både politisk og høyaktuell med fracking og oljeleting ved Nordpolen. The Dead Don´t Die byr på en svært god kombinasjon av absurd humor og solide spesialeffekter. Den har dessuten den mektigste casten i sjangeren med Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swintons, Iggy Pop, Tom Waits og Steve Buscemi. Utgitt på DVD og Blu-ray, kan også sees på Viaplay, SF anytime og Blockbuster.