Mads Mikkelsen langer ut mot ‘method acting’

I et intervju med britiske GQ kritiserer Mads Mikkelsen skuespillerteknikken ‘method acting’, som ellers har vært et stort samtaleemne i nyere tid, etter at blant andre Benedict Cumberbatch og Lady Gaga har tatt den i bruk.

Han har tidligere kastet seg over språktimer, ridetimer og kamptrening for å forberede seg til filmrollene. Men Mads Mikkelsen vil ikke bruke method acting. Det sier han i et intervju med britiske GQ.

Method acting er en metode som enkelte skuespillere velger å bruke når de forbereder seg til en rolle. Det innebærer at de forblir i rollen selv når kameraene er av. De lever gjerne også i samme miljø som karakterene som en del av forberedelsene.

Pretensiøst

Den danske filmstjernen mener man lett kan overdrive forarbeidet hvis man bruker method acting. Han kaller det også noe «bullshit» og sier det er pretensiøst.

Likevel, sier Mads Mikkelsen, setter media ofte likhetstegn mellom method acting og ekte skuespillertalent. «Mediene skriver: «Gud, han tok det så alvorlig, og det er derfor han må være stor, la oss gi ham en pris», sier han.

«Hva om det er en drittfilm – hva forventer du å ha oppnådd? Burde jeg bli imponert over at man ikke gikk ut av rollen? Du burde ha gått ut av det fra starten av! Hvordan forbereder du deg til å spille en seriemorder? Må du bruke to år på å sjekke det ut?».

Flere anerkjente skuespillere er ellers kjent for å benytte seg av metoden. Senest har for eksempel Benedict Cumberbatch brukt method acting da han spilte inn filmen The Power of the Dog, akkurat som Lady Gaga har gjort under innspillingen av House of Gucci.

Ekstrem tilnærming

Den irsk-engelske skuespilleren Daniel Day-Lewis tik metod acting til det ekstrem da han forberedte seg på rollen som Abraham Lincoln i filmen Lincoln. Han snakket med den tidligere presidentens aksent både foran og bak kameraet. I tillegg krevde han at filmteamet tiltalte ham som ‘Mr. President’.

«Han er en utmerket skuespiller», sier Mads Mikkelsen om Daniel Day-Lewis i intervjuet, «men det skyldes ikke metod acting.»

Mads Mikkelsen har fått stor ros for rollen som Gellert Grindelwald i Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter, som utspiller seg i Harry Potter-universet. Han overtok rollen fra Johnny Depp, som fikk sparken fra filmen på grunn av påstander om partnervold.