Josh Brolin: – Western gir oss en verden vi kan forstå

Rivaliserende rancheiere, et tilfeldig drap, et synkehull som trosser rom og tid. Det er noe av ingrediensene i Prime Video-serien Outer Range med Josh Brolin i hovedrollen. Vi har truffet Hollywood-stjernen.

I den overnaturlige western-serien spiller Josh Brolin rancheieren Royal Abbott som oppdager et metafysisk synkehull i bakken på eiendommen. Den snur raskt opp ned på hele hans tilværelse.

På eiendommen dukker det også opp en mistenkelig turgåer ved navn Autumn. Samtidig planlegger naboene hans  å stjele noe av beitelandet – det samme landet som omslutter hullet. For å gjøre vondt verre, ender sønnen Perrys barsalgsmål ved et uhell i drap, noe som gjør hele Abbott-klanen til medskyldige ettersom at de dekker til og skjuler det hele.

– Hvorfor tror du at westernene fortsatt er populære i den moderne verden hvor folk stort sett bor i byer?

– Jeg tenker tilbake til min egen ungdom da min far snakket om high school og bilklubben hans – og kjærestene hans. Den gangen, når han pleide å gå nedover Sunset Boulevard, kunne han telle hvor mange biler som var der ute. Jeg kan se lengselen etter en enklere tid.

Et metafysisk synkehull i bakken på eiendommen til rancheieren Royal Abbott snur raskt opp ned på hele hans tilværelse.

En enkel verden

– Ideen om en enklere tid, slik westernsjangeren har manifestert seg, får oss til å føle at det er noe som er litt mer kontrollerbart enn nå. Western gir oss en enklere verden – gjør du noe som er galt, får du betale konsekvensen umiddelbart. Nå er konsekvensene veldig merkelige, veldig unnvikende. Folk opplever at når noen raner en butikk har det har ingen konsekvenser.  I western får slike hendinger massive konsekvenser.

– Hvorfor sa du ja til rollen som rancheieren Royal Abbott?

– Da jeg var ung, var jeg en stor fan av forfatterne Ray Bradbury og Isaac Asimov. Jeg vokste opp på en ranch. Ranchlivet er veldig spesielt. Det er mye arbeid og det er tøft når du er barn. Da jeg begynt å lese historier som Bradburys «Fahrenheit 451» og «The Martian Chronicles». Sammen med Asimovs «Three Laws of Robotics» tente de fantasien min. Plutselig var jeg i stand til å leve i disse helt fremmede verdenene og trekke meg helt ut av virkeligheten – noe jeg har en tendens til å gjøre uansett – også nå i livet mitt. Jeg ser på ting på en bestemt måte. Outer Range har noen av denne alkymien med et metafysisk element.

Brolin-arven

– Du har hatt mange skurkekarakterer. Hvorfor får du de karakterene?

– Jeg tror det er fordi det er en struktur i ansiktet mitt som jeg har arvet – Brolin-fjeset. Og noen av de rollen jeg har satt mest pris på har vært disse skurkerollene – som Dan White i Milk. Det var en rolle som jeg virkelig setter pris på fordi jeg virkelig likte fyren. Når du gjør rollen er det er en kamp om dømme ham for hardt – eller å ha en merkelig medfølelse når det egentlig ikke er noen grunn til at du skal det. For meg er det en interessant historie som også gir seeren en kamp inni seg.

– Jeg har alltid likt å ta ansvar, og jeg sier ikke dette med noen arroganse i det hele tatt. Jeg har alltid vært så interessert i alle aspekter av historiefortellings- og filmskapingsprosessen.

– Du snakket om viktigheten av disse sci-fi-forfatterne mens du vokste opp. Jeg lurte på om det var kjærligheten til westernsjangeren eller sci-fi-sjangeren som gjorde at du ønsket å være utøvende produsent for denne serien?

– Jeg har alltid likt å ta ansvar, og jeg sier ikke dette med noen arroganse i det hele tatt. Jeg har alltid vært så interessert i alle aspekter av historiefortellings- og filmskapingsprosessen. Spesielt likte jeg å være tilstede med Coen-brødrene og se dem redigere No Country for Old Men.  Så jeg det ikke var et stort sprang for meg å prøve meg som prdusent for en serie. Jeg har produsert dokumentarer tidligere, men dette er jo noe mye større, men jeg kan trekke på at jeg har mye erfaring. Så det ga mer mening.

Vil være fri fra nisjer

– Du har også vært med i mange superheltfilmer. Ser du noen likheter mellom western- og superheltfilmene?

– Jeg har egentlig aldri tenkt på det før du spurte nå. Den ultimate westernskurken ville være Thanos i Avengers.

For meg som skuespiller har det vært viktig å ikke bli plassert i en skurkenisje som skuespiller. Jeg har fått lov til å gå i mange forskjellige retninger. Det er visse mennesker som er kjent for sin nisje, og når de prøver å gå ut av den nisjen vil publikum ikke tillate det. Jeg har fått oppleve det motsatte av det av publikum: Uansett hva du gjør, er vi på en måte nysgjerrige.