sss

«The Man Who Fell to Earth» – lovende oppdatering av Bowie-klassikeren

4

TV-serien The Man Who Fell to Earth er en forfriskende videreføring av filmen fra 1976, denne gang med Chiwetel Ejiofor som utenomjordisk mann som faller ned til kloden vår.

Nicolas Roegs film The Man Who Fell to Earth fra 1976 er en halvveis skjult sci fi-perle, men David Bowies hovedrolle i filmen har like fullt blitt stående som høydepunktet i hans skuespillerkarriere. Her spilte han den utenomjordiske Thomas Jerome Newton, som ankommer jorden med håp om å redde sin egen katastroferammede og uttørkede planet – en rolle som var som skapt for Bowie på denne tiden.

The Man Who Fell to Earth Sci-Fi | April 24, 2022 (United States) Summary: An alien (Chiwetel Ejiofor) arrives on earth with a mission: to learn to become human and find the one woman (Naomie Harris) who can help save his species. Together they discover that in ord... Read all
Countries: United States, United KingdomLanguages: English

Filmen var basert på romanen fra 1963 med samme navn av Walter Tevis – som for øvrig også er forfatteren av romanforelegget for både spillefilmen The Hustler og dens langt senere oppfølger The Color of Money, samt den nylige Netflix-serien The Queen’s Gambit.

Sammen med dramatiker Enda Walsh diktet Bowie selv videre på The Man Who Fell to Earth og dens hovedkarakter Newton i teatermusikalen Lazarus, som er satt opp i Oslo tidligere og nå i Bergen her hjemme.

Fortsettelse lagt til vår tid

Det samme gjør serieskaperne Alex Kurtzman og Jenny Lumet i den nye TV-serien som også har fått navnet The Man Who Fell to Earth. De har tatt utgangspunkt i romanen og i vel så stor grad Roegs filmatisering, i det som må kunne kalles en oppfølger til sistnevnte – med handling lagt til i dag, altså drøyt førti år etter filmen.

I serien møter vi Chiwetel Ejiofor i rollen som en ny mann som faller til jorden, nærmere bestemt New Mexico, med mål om å fullføre Newtons prosjekt – som først innebærer å komme i kontakt med den falne forskeren Justin Falls (Naomie Harris). Etter hvert skal det dreie om å få tilgang til den samme Newtons tiende patent fra konsernet som har tjent seg rikt og mektig på hans øvrige ni vitenskapelige nyvinninger – parallelt med at CIA-agenten Spencer Clay (Jimmi Simpson) i beste X-Files-tradisjon har plukket opp noen mistenkelige signaler om den mystiske mannen kalt Faradays besøk på kloden.

Det er ikke nødvendigvis en forutsetning å ha sett Roegs film, men det beriker så absolutt opplevelsen av serien, som altså trekker veksler på både handling og rollefigurer derfra – inkludert Newton selv, nå gestaltet av Bill Nighy.

Bowie-referanser

Spesielt gledelig er det at serien byr på flere stilistiske hilsener til filmen, tydeligst i innslagene av skrudde kameravinkler og bildeutsnitt i tråd med Roegs visuelle uttrykk. I tillegg er den krydret med en rekke Bowie-referanser, først og fremst i form av at hver episode er oppkalt etter en Bowie-låt (og da ikke utelukkende de mest kjente). Men også i dialogen dukker det opp sitater fra samme artists musikalske katalog, noe som naturligvis varmer en fans hjerte.

(Chiwetel Ejiofor som Faraday. Naomie Harris spiller en sentral rolle i serien som falne forskeren Justin Falls.

TV-serien er med andre ord respektfull overfor sitt forelegg, samtidig som den har en nokså leken tilnærming til materialet. Tonen er dog både varmere og lettere enn i den opprinnelige filmen, med ikke minst en god del «fisk på land»-humor knyttet til Faradays gradvise innføring i hvordan man skal te seg som jordboer. Det kan innvendes at dette strekkes i lengste laget i løpet av de fire episodene anmelderne har fått tilgang til, men det skaper også flere genuint morsomme øyeblikk.

Filmens (og romanens) miljøtematikk har på sin side ikke blitt mindre aktuell siden 1976, for å si det mildt, og er da også framtredende i den nye fortellingen.

Også David Bowies gamle karakter Thomas Newton dukker opp, nå gestaltet av Bill Nighy.

Mange mulige retninger

Det er ikke helt enkelt å bedømme The Man Who Fell to Earth ut fra disse fire episodene, siden fortellingen fortsatt kan ta mange ulike retninger (til tross for at anslaget gir et klart frampek om visse sider av handlingen). Serien er dessuten litt «all over the place», om enn hovedsakelig i positiv forstand, med et stadig voksende karaktergalleri og en frisk og interessant kombinasjon av drama, spenning, sci-fi og komikk – men også en påtakelig og kledelig melankoli.

Og så må serien nærmest uunngåelig tåle sammenligningen med en høyst særegen og dypt fascinerende filmklassiker.

Terningen lander derfor litt forsiktig på en firer, da det unektelig er noen ujevnheter her og der. Men like fullt en sterk firer, og kanskje vil helheten vise seg å fortjene enda høyere karakter. For The Man Who Fell to Earth er en annerledes og fengende serie jeg vil følge videre med nysgjerrighet – og formodentlig også glede.

The Man Who Fell to Earth er tilgjengelig på Paramount+ fra 25. april. Anmeldelsen er basert på de fire første episodene.