Den Oscar-vinnende amerikanske skuespilleren, regissøren og produsenten Forest Whitaker vil motta Æres-Gullpalmen ved åpningsseremonien til den 75. utgaven av filmfestivalen i Cannes (17.-28. mai).

Whitaker deltok først i Cannes i 1988 som stjernen i Clint Eastwoods Bird, hvor han vant prisen for beste skuespiller. Han har siden returnert til festivalen for Bill Dukes A Rage in Harlem, Abel Ferraras Body Snatchers og Jim Jarmuschs Ghost Dog: The Way of the Samurai.

Han har også produsert Cannes’ titler: Ryan Coogler’s Fruitvale Station, Dope av Rick Famuyiwa, Chloé Zhaos Songs My Brothers Taught Me og Christophe Castagne og Thomas Sametins For The Sake Of Peace som har premiere i Special Screenings-delen av årets utgave.

«For 34 år siden endret det å delta i Cannes for første gang livet mitt, og forsikret meg om at jeg hadde tatt den riktige beslutningen om å vie meg til å finne tilkobling i menneskeheten gjennom film,» sier Whitaker. «Det er alltid et privilegium å komme tilbake til denne vakre festivalen for både å vise mitt eget verk og å bli inspirert av mange av verdens største artister – og jeg føler meg utrolig beæret over å bli feiret som en del av festivalens betydningsfulle 75-årsjubileum.»

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen