Den Oscar-vinnende amerikanske skuespilleren, regissøren og produsenten Forest Whitaker vil motta Æres-Gullpalmen ved åpningsseremonien til den 75. utgaven av filmfestivalen i Cannes (17.-28. mai).

Whitaker deltok først i Cannes i 1988 som stjernen i Clint Eastwoods Bird, hvor han vant prisen for beste skuespiller. Han har siden returnert til festivalen for Bill Dukes A Rage in Harlem, Abel Ferraras Body Snatchers og Jim Jarmuschs Ghost Dog: The Way of the Samurai.

Han har også produsert Cannes’ titler: Ryan Coogler’s Fruitvale Station, Dope av Rick Famuyiwa, Chloé Zhaos Songs My Brothers Taught Me og Christophe Castagne og Thomas Sametins For The Sake Of Peace som har premiere i Special Screenings-delen av årets utgave.

«For 34 år siden endret det å delta i Cannes for første gang livet mitt, og forsikret meg om at jeg hadde tatt den riktige beslutningen om å vie meg til å finne tilkobling i menneskeheten gjennom film,» sier Whitaker. «Det er alltid et privilegium å komme tilbake til denne vakre festivalen for både å vise mitt eget verk og å bli inspirert av mange av verdens største artister – og jeg føler meg utrolig beæret over å bli feiret som en del av festivalens betydningsfulle 75-årsjubileum.»

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen