«Mør og saftig!» – forelsket i hverandre og rødt kjøtt

4

I tid hvor veganerne er de politisk korrekte, er denne romantiske komedien noe av det mest politisk ukorrekte innen sjangeren på lenge. Den handler om forelskelse og kjærlighet til kjøtt.

Nå som veganerne i Oslo spiser seg sakte, men sikkert vei fra Grünerløkka oppover mot slakter Strøm-Larsen på Torshov, er dette en befriende film. En film hvor kjærligheten til det perfekte kjøttet er drivkraften.

Tendre et saignant Comedy, Romance | January 19, 2022 (France) Summary:
Countries: France, BelgiumLanguages: French

Vi møter Charly Fleury, sjefredaktør for et motemagasin, som arver familiens slakterbutikk når faren dør. Mens hun forbereder seg på å selge den, møter hun Martial, farens slaktermester som er fast bestemt på å kjempe for å redde virksomheten.

Hun er ikke tiltrukket av ideen om å videreføre familietradisjonen. Hun ønsker å selge virksomheten, men lar seg forføres både av ham og hans yrkesstolthet. Som personer er de helt forskjellige -sammen vil de løfte butikken til en av byens beste – den foretrukne leverandøren til Michelin-restauranter.

Man føler instinktivt en viss sympati for et verk som mot alle odds forsøker å feire en kunst som er i ferd med å gå tapt i en tid hvor vi frarådes å spise for mye rødt kjøtt.

Her er kjøttet og dets tilberedning filmet på en nærmest fetisjistisk måte og de minste detaljene i arbeidet til en god slakter (ikke til bli forvekslet med sjarlatanene som drukner kjøttet sitt i antibiotika). Martial er en pliktoppfyllende håndverker, som reiser langt for å velge slaktedyrene, han omgås oppdretterne og plukker selv ut dyrene han vil ha.

Matkunst og kjærlighet

Mens folk her hjemme handler kjøttet sitt på nærmeste Rema-butikk lever den lokale slakteren fremdeles i Frankrike.  Dyktige slaktere behandles som kunstere – akkurat som kokkene. Stykking, modning og kunnskap om den enkelte rase er viktige kunnskaper.

Tittelen Mør og saftig! har en mangfoldig bunn. Filmen er strukturert som en romcom, men tar for seg et veldig bredt spektre temaer, alt fra den vanskelige håndteringen av sorg – og en arv å forevige – til viktigheten av sosiale nettverk – til en skarp refleksjon over forbrukersamfunnets herjinger – til produsentene og uverdig behandling av dyr.

Verdier og kontraster

Dette er en romantisk komedie hvor vi møter kontrasten mellom landlige og urbane verdier.

Martial er en jordnær fyr mens Charly er en moderne, sofistikert og snobbet kvinne som har fjernet sin oppvekst og er foraktelig til et yrke som hun har unngått. Hun  setter ikke lenger pris på noe eller noen og har glemt hvor hun kommer fra, fortapt i tomheten i sitt materialistiske univers. På sin side risikerer Martial også å miste seg selv ved å prøve, via Instagram, å bli den mest populære og mest sexy slakteren i Frankrike.

Mør og saftig! er en hyllest til dem som elsker jobben sin, som gjør den med samvittighet og ekte respekt. Slakteryrket har eksistert siden tidenes morgen. Filmen er en ode til dem – krydret med kjærlighet.