Se nå: Manuset til Cronenbergs nye film illustrert på Youtube

Cinema-skribent Torgeir Bloks to år gamle video viser hele handlingen til Crimes of the Future.

Mange filmfans har nok fått med seg at David Cronenberg snart kommer med en ny film kalt Crimes of the Future. Det du derimot kanskje ikke vet er at dette er et manus Cronenberg har jobbet med i flere tiår, og at det tidligere hadde tittelen Painkillers.

Den første gangen undertegnede hørte om Painkillers var i et intervju av Cronenberg seint på 90-tallet, da mesteren av såkalt «body horror» snakket om sitt neste prosjekt som skulle omhandle fakirer, altså performancekunstnere som utsetter seg selv for fysisk smerte på scenen. Måten Cronenberg beskrev denne mystiske subkulturen i intervjuet fikk interessen min til å blomstre, og jeg har alltid lurt på hvordan denne filmen ville sett ut. Men etter å ha ventet i over 20 år var håpet om at det faktisk skulle komme noe Painkillers-film svært svakt.

Snublet over manuset

Så da jeg ved en tilfeldighet snublet over selve manuset for et par år tilbake, var jeg fra meg av begeistring. Cronenberg hadde for lengst lagt fra seg prosjektet, men ved å lese manuset fikk jeg i alle fall en liten anelse om hva som kunne vært. Og jeg ble ikke skuffet.

Painkillers er en film som oppfyller alt du forventer av en body horror fra selve opphavsmannen til denne groteske sjangeren der det monstrøse gjerne kommer innenfra. Cronenberg blander dessuten sci-fi, detektiv-thriller og bekmørk humor i et surrealistisk mesterverk som konstant skrur handlingen i nye tvister.

Fabelaktig

Faktisk var manuset såpass fabelaktig, at jeg like så godt prøvde meg som Youtuber og lagde en video hvor jeg forsøkte å illustrere historien ved å redigere sammen klipp fra en rekke andre Cronenberg klassikere. Denne videoen har levd sitt liv på Youtube siden den gang, og jeg får regelmessig mail fra andre Cronenberg fans som vil gjerne diskutere manuset.

2 år seinere viser det seg derimot at Cronenberg har plukket opp ideen og laget filmen like vel, men da altså med tittelen Crimes of the Future. Nå skal det sies at han mest sannsynlig har bearbeidet manuset betydelig siden han skrev det utkastet jeg snublet over, så det vil sikkert være en rekke forskjeller fra den ferdige filmen og handlingen slik jeg prøvde å illustrere den på Youtube. Men fra den offisielle traileren kan jeg også se at det er mye som er veldig likt.

Så hvis du også har lyst til å ta en titt på hva du har i vente fra Crimes of the Future, har du nå muligheten til å få vite mye mer om hva denne nye filmen egentlig dreier seg om, før den kommer på kino. Videoen inneholder en rekke spoilere, men jeg advarer om dette tydelig på forhånd så du kan hoppe av før du får vite for mye: