«Eiffel» – en mann og hans store visjoner

4

 Ingen  kunne stoppe Gustave Eiffel når ha først satte i gang. Han var et geni som revolusjonerte byggekunsten. I filmen er historien om Eiffeltårnet sukret med en kjærlighetshistorie.

Gustave Eiffel er ingeniør. Etter å ha konstruert skjellettet og samarbeidet om byggingen av Frihetsgudinnen i New York, mener mange han har nådd toppen av karrieren. Men oppdraget med å skape et monument for Paris-utstillingen i 1889, endrer alt. Eiffels idé og design var dristig, men også  likevel grundig planlagt og klar til å bli utført, at valget av vinneren var en selvfølge.

Eiffels design var så dristig og likevel grundig planlagt og klar til å bli utført. Teknologisk var det banebrytende – det står tross alt delvis på leirgrunn.

Eiffel Biography, Drama, History, Romance | October 13, 2021 (France) Summary: The government is asking Eiffel to design something spectacular for the 1889 Paris World Fair, but Eiffel simply wants to design the subway. Suddenly, everything changes when Eiffel crosses ... Read all
Countries: France, Belgium, GermanyLanguages: French, English

Eiffeltårnet er 300 meter høyt. På det tidspunktet hadde ingen annen bygning engang klatret forbi 200 meter. Da tårnet sto ferdig i 1889, var det verdens høyeste menneskeskapte struktur. En tittel den holdt i mer enn 40 år, før Chrysler Building i New York sto ferdig i 1930.

Skulle stå i 20 år

Eiffeltårnet ble bygget med den hensikt å rives  20 år senere. Da Gustave Eiffel kom opp med ideen, kom kritikken fra de mer intellektuelle klassene i Paris. Når den ble innviet, stilnet de. Det imponerende byggverket på mer enn 10 000 tonn med jern står fremdeles og vitner om pågangsmot og Frankrikes evne til å gjennomføre monumentale bygg.

I dag er Eiffeltårnet det mest besøkte menneskeskapte monumentet på jorden, med mer enn 6 millioner besøkende hvert år.

Historien om dens konstruksjon, alle de tekniske, sosiale og til og med etiske problemene den reiste er interessante nok til å la seg rive med. I tillegg har filmskaperen bakt inn en kjærlighetshistorie mellom Gustave Eiffel (Romain Duris) og den hittil ukjente Adrienne Bourges ( Emma Mackey) -som nok for det meste er oppdiktet hvis vi skal tro franske kritikere.

En uvanlig mann

Det fantes ingen bedre ingeniør i Frankrike – eller sannsynligvis verden  enn Eiffel. Tårnet har sikret navnet hans en plass i verdenshistorien. Det kanskje mest imponerende var at kun en arbeider mistet liver under byggingen.

Eiffel var fjoråret dyreste franske filmproduksjon med et budsjett på 200 millioner norske kroner -grandiost – akkurat som filmen.