Blu-ray: «Without Remorse» – Middels action-underholdning

3

Paramounts populære Jack Ryan-franchise har så langt bestått av fem filmer. Nå har franchisen fått sin første spin-off med Without Remorse

Tom Clancy definerte romansjangeren politisk thriller på midten av 1980-tallet og har stadig toppet bestselgerlistene. Til tross for forfatterens død i 2013 lever hans univers videre, blant annet i spillserien Tom Clancy’s Rainbow Six.

Filmatiseringene av Tom Clancys populære bøker om Jack Ryan startet med Alec Baldwin i Jakten på rød oktober (1990), selv om karakteren den gang nesten kunne anses som en birolle. Siden ble karakteren erstattet av Harrison Ford i Patriot Games (Patriotenes spill, 1992) og Clear and Present Danger (Overhengende fare, 1994). Siden dukket han opp som en yngre variant i relanseringene med Ben Affleck i The Sum of All Fears (Det absolutte mareritt, 2002) og nok en gang med Chris Pine i Jack Ryan: Shadow Recruit (2014).

Without Remorse (Tom Clancy: Uten anger, 2021) er den sjette filmen i franchisen, men denne gangen er det en spin-off som vinkles fra seriens birolle John Clark. Franchisen tar dermed et grep ikke ulikt det som ble gjort i The Bourne Legacy (2012) hvor Jeremy Renner fikk sin egen film uten Matt Damon. I filmen Clear and Present Danger ble denne John Clark spilt av Willem Dafoe og i The Sum of All Fears ble han tolket av Liev Schreiber. Nå har karakteren fått sin opprinnelseshistorie med Michael B. Jordan i hovedrollen.

En opprinnelseshistorie

Orlogskaptein John Kelly (Michael B. Jordan) er på sitt siste utenlandsoppdrag i Aleppo, Syria. De skal hente ut et gissel, men noe føles ikke riktig. De har havnet midt i et russisk våpendepot og oppdraget endrer karakter. Tilbake på amerikansk jord hos sin gravide kone velger John å pensjonere seg fra militæret til fordel for en trygg jobb i den private sikkerhetsbransjen. Men da marinejegerne i hans spesialstyrke blir drept en etter en ligger det an til at John er neste mål. Med nød og neppe overlever han og sverger havn på de som står bak.

Les også En gjennomgang av de fem filmene om agent Jack Ryan.

Selv om John Clark-navnet kan være litt forvirrende i Without Remorse får det etter hvert sin forklaring i filmen. Skikkelsen har fremstått som mystisk, kynisk, nådeløs og ikke minst som en ustoppelig feltagent i tidligere filmer. Nå får vi servert hans opprinnelseshistorie. Den uskyldige og sjarmerende naiviteten til tidligere filmer er byttet ut med en mer moderne og pompøs actionfilm. Clark er en muskuløs og topptrent elitesoldat som klarer å komme seg ut av enhver umulig situasjon.

Klassisk hevn

Historien er en kombinasjon av det klassiske hevnemotivet satt til en internasjonal konspirasjon. På uvanlig vis får vi en svært tidsaktuell konflikt som involverer russisk etterretningsvirksomhet, mystiske CIA-agenter og FBI-agenter med ulike motiv. Universet er både kjennbart og fornyet. Handlingen er lagt til nåtid, er noe overdrevet samtidig som den overkompliserer det politiske landskapet.

Det er dyktige folk både foran og bak kamera. Michael B. Jordan er en dyktig skuespiller i drama-produksjoner som Fruitvale Station (2013) og Creed (2015), men i denne filmen er det stort sett hans fysikk som får utfolde seg. Guy Pearce er hentet inn i rollen som den amerikanske forsvarsministeren Tom Clay mens Jamie Bell er CIA-agent Ritter. Der James Earl Jones var Admiral Greer i de tidligere filmene har nå hans niese Karen Greer (Jodie Turner-Smith) tatt over stafettpinnen som kapteinløytnant i denne spin-off.

Les intervju med Jodie Turner-Smith i Slagkraftig heltinne i modernisert Tom Clancy-filmatisering.

Dyktige folk bak kamera

Bak kamera er det et unektelig godt team. I 2015 kom Sicario om en spesialgruppe på jakt etter et meksikansk narkotikakartell med et kløktig manus som Taylor Sheridan hadde skrevet ut av det blå. Siden fulgte han opp med Hell or High Water (2016) og Wind River (2017) og slik posisjonert Sheridan seg som en av Hollywoods mest spennende manusforfattere. Italienske Stefano Sollima hadde bakgrunn som kameramann fra krigssoner og markerte seg med den hissig ACAB (2012) hvor vi følger et svært sint opprørspoliti. Han slo gjennom da han overtok regien på Sicario 2: Soldado (2018) og dette førte ham videre til Without Remorse. I tillegg har vi også produsent Akiva Goldsman som vant Oscar for A Beautiful Mind (Et vakkert sinn, 2001).

Men til tross for et kobbel med kreative folk er sluttproduktet Without Remorse dessverre bare middels action-underholdning. Til tross for at flere enkeltstående sekvenser som fengselsscenen utmerker seg, føles det som at den mangler et nivå. Regien er for svak og manuset har for mange klisjeer. Kampscenene mangler velsmurt kampkoreografi, klippingen ser ut til å mangle innklippsbilder fra flere vinkler og den mangler nødvendig stil og eleganse. Det er en påkostet film, men det er ingen John Wick.

For et yngre publikum

Without Remorse følger den røde tråden gjennom bøkene til dataspill, men det kan se ut til at den har valgt å fri til det unge, videospillende publikum fremfor de som har fulgt franchisen siden dag en. Dessverre klarer den ikke å innfri forventningene og den blir ingen utfordrer til de andre veletablerte franchisene til agent 007, Ethan Hunt eller Jason Bourne. Ser man Without Remorse opp mot de andre filmene i franchisen som helhet ligger den kvalitetsmessig i samme gate som siste relanseringen Jack Ryan: Shadow Recruit.

Filmen var opprinnelig laget og planlagt som kinolansering av Paramount Pictures, men grunnet pandemien og kinoenes begrensede situasjon ble Without Remorse stadig utsatt. Til slutt endte det med at den ble solgt til Amazon Prime hvor den hadde digital premiere. Vær oppmerksom på en scene under rulleteksten som hinter videre til den planlagte oppfølgeren Rainbox Six. Without Remorse er nå tilgjengelig på DVD og Blu-ray for de som ikke har et abonnement på Amazon Prime.