Ruben Östlund, som vant Gullpalmen i Cannes med komedien The Square i 2017.

Ruben Östlund: «Danskene er dårlige til å lage film»

– Det er på tide at Sverige forstår hvilket suksessrik filmland vi er. Det har lenge vært snakk om at dansker er flinke til å lage film, jeg synes de er ganske dårlige på det, sier han til SVT.

Ruben Östlund er en av tre svenske regissører som konkurrerer om filmverdenens tyngste pris, Gullpalmen, på filmfestivalen i Cannes.

Ruben Östlund vant en pris i Cannes 2017 for The Square og nå har han en sjanse igjen med Triangle of Sadness. Filmen er en satire over moteverdenen og sosiale hierarkier og tittelen viser til bekymringsrynkene man får mellom øynene.

Danskene får for mye oppmerksomhet

De svenske regissørene Tarik Saleh og Ali Abbasi (utdannet ved filmskolen i København) deltar også i konkurransen og Ruben Östlund synes ikke det er rart at så mange svensker kjemper om Gullpalmen i år. Danskene har derimot fått alt for mye oppmerksomhet de siste årene, sier han.

– De lager konvensjonelle, kjedelige fortellerfilmer, sier Ruben Östlund til Kulturnyheterna.

Ruben Östlund deltar i hovedkonkurransen i Cannes med den sosiale satiren Triangle of Sadness.

«Bryr meg ikke»

Den danske regissøren Susanne Bier har høstet internasjonal suksess med TV-serien The Undoing med Hugh Grant og Nicole Kidman og filmen Birdbox med Sandra Bullock. I 2020 mottok hennes landsmann Thomas Vinterberg en Oscar for Et glass til i kategorien beste internasjonale film.

Men Ruben Östlund er ikke så bekymret for hva de skal mene:

– Jeg bryr meg ikke – de lager rett og slett ikke en så gode filmer, sier han.