Josh O’Connor: – Trives naken foran kamera

The Crown-skuespilleren Josh O’Connor bergtok seerne i rollen som Prins Charles. Nå førsøker han å distansere seg fra den ikoniske rollen ved å kaste alle klærne i ny film.

O’Connor ble hyllet for sin slående likhet til den britiske tronarvingen i Netflix sin suksess-serie The Crown. Den gnistrende prestasjonen gjorde at han var på alles lepper. Han ble også belønnet med både en Emmy og en Golden Globe.

31-åringen ser nå tilbake på rollen med stor glede. Men å bli verdensstjerne over natten hadde sine utfordringer.

– Prins Charles-rollen snudde opp ned på livet mitt. Serien tok av på Netflix. Plutselig visste alle hvem jeg var. Jeg synes det var veldig absurd og rart, sier han og utdyper:

– Alt gikk så fort. Misforstå meg rett, jeg er veldig takknemlig for suksessen og det er utrolig hyggelig at folk kommer bort til meg. Det var bare veldig uvant at alle kjente meg igjen på gata, forteller han åpenhjertig til Cinema.

O’Connor som Prins Charles, Prince of Wales, i suksess-serien The Crown.

Vil vise flere sider

Han har forsonet seg med at han for evig tid vil huskes for rollen.

– Det er en rolle som kommer til å være med meg resten av livet. Jeg lever veldig fint med det og jeg har ikke noe å klage over. Samtidig vil jeg vise verden at jeg behersker andre roller. Jeg vil bli husket som noe mer enn «han karen fra The Crown».

Den britiske yndlingen forteller at han liker å spille menn som sliter med å uttrykke følelsene. Nå er han aktuell i kostymedramaet Mothering Sunday.

– Her spiller jeg en mann som har flere likhetstrekk med Prins Charles, ler han, og fortsetter:

– Jeg innså ikke dette før opptakene var over. Jeg har funnet ut at jeg har en dragning mot karakterer som strever med sin egen maskulinitet og som ikke trives med det de holder på med.

I den aktuelle kinofilmen Mothering Sunday spiller han aristokraten Paul som innleder et hemmelig forhold til hushjelpen Jane Fairchild, spilt av det australske stjerneskuddet Odessa Young, kjent fra Stephen King-serien The Stand. Filmen er basert på Graham Swifts roman med samme navn og fikk verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes hvor den mottok strålende kritikker.

Etter flere måneder med pandemiutsettelser er filmen endelig klar for norske kinoer.

– Rollefiguren min føler seg presset til å gifte seg med en han ikke elsker. Men det er hushjelpen han er mest interessert i.

Atypiske helter

O’Connor trives med å spille menn som ikke passer inn i den typiske helterollen.

– Jeg tror det har å gjøre med at jeg synes synd på dem. Det er trist at de ikke har mulighet til å gjøre hva de vil i livet. Jeg synes vi ser altfor få mannlige rollefigurer som snakker om sitt indre følelsesliv i filmer og serier. Derfor er jeg utrolig glad for at Mothering Sunday-regissøren Eva Husson skriver så interessante roller for både kvinner og menn. Vi trenger sårt flere filmskapere som henne, mener han.

Josh O’Connor har rollen som Paul i Mothering Sunday 

Det britiske kostymedramaet har fått mye oppmerksomhet på grunn av nakenscenene. O’Connor bedyrer at det var overaskende lett å kaste klærne foran kamera.

– Det var faktisk veldig befriende, sier han og utdyper:

– Jeg synes det er veldig naturlig å være naken for kamera. Det er ikke noe jeg misliker. Jeg gjorde det av hensyn til historien. Det var viktig for at publikum skulle «kjøpe» relasjonen mellom kjærestene i filmen. Historien måtte føles ekte. Det ville vært absurd å ikke være naken i denne filmen.

På jakt etter sannheten

Han er heller ikke fremmed for å kaste klærne for fremtidige roller.

– Når fortellingen krever det, har jeg ingen problemer med det. I dette tilfellet handlet det om at karakteren tar av seg klærne for å vise følelsene sine for sin store kjærlighet. Jeg er alltid på jakt etter sannheten til karakteren jeg spiller.

Mothering Sunday har bergtatt en hel filmverden. Filmen hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes.

Den britiske skuespilleren håper scenene kan bidra til å gjøre nakenhet mer naturlig.

– Som de aller fleste har jeg opplevd usikkerhet i forhold til kroppen min. Jeg har hatt komplekser. Men nakenhet bør ikke være en stor greie, det er jo bare naturlig, sier han.

Mothering Sunday er ute på norske kinoer.

Fakta om Josh O’Connor

  • Født i England, 31 år
  • Kjent for britiske produksjoner som God’s Own Country og The Durrells
  • Han fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med The Crown
  • Nylig castet til Hollywood-filmen Challengers, laget av Call Me by Your Name-regissøren Luca Guadagnino