Blu-ray + 4K: «Uncharted» – en påkostet Indiana Jones-klone

3

Store doser tørrvittig dialog samt halsbrekkende og farefulle løsninger for å løse gåter i jakten på en myteomspunnet skatt. Uncharted har blitt en stor underholdningsfilm, men uten dybde.  

Tom Holland er Nathan Drake, en snartenkt småtyv som reiser verden rundt på jakt etter myteomspunnet skatter. Karakteren er hentet fra PlayStation-spillserien Uncharted hvor han sammen med Victor Sullivan, i filmen spilt av Mark Wahlberg, stadig havner i faretruende trøbbel.

Fra spill til film

Veien fra spill til filmatisering har vært svært lang med stadig nye kreative folk innom på både manussiden og i registolen. I starten ønsket spillfolket Nathan Fillion som Nathan, men Mark Wahlberg var lenge filmskapernes førstevalg. Regissører som blant annet David O. Russell, Neil Burger og Joe Carnahan har kommet og gått før valget endelig falt på Ruben Fleischer.

Ser man bort fra alt som har skjedd i kulissene til denne filmatiseringen er det en klassisk buddy-film som vektlegger dynamikken mellom de to hovedpersonene Nathan og Sullivan. Tørrvittig dialog krydres med one-linere mens fremdriften kommer fra stadige vågale og halsbrekkende løsninger under farefulle oppdrag.

Glimt i øyet

Filmens kjerne er de to som følger ledetråder og må løse gåter. Dette avløses av nye scener hvor de finner ytterligere ledd i den store skattejakten, vekselsvis sammenklippet med stadige kamper mot bryske håndlangere. Med glimt i øyet er det overdrevent og farefullt, og filmen tøyer grensene for hva denne sjangeren kan by på. På eksotisk vis traver de over hele jordkloden, fra USA til Europa og Asia, men underholdning er hele tiden filmens hovedmål.

Trenger man å ha kjennskap til spillet for å få noe ut av filmen? Nei, det er en klassisk fortelling, men de som har lagt ned noen timer i de mange spillene skjønner bedre enkelte av referansene. De to brødrene og småtyvene Sam og Nathan ble skilt fra hverandre på barnehjem som ungdommer og det hele starter da Nathan mange år senere møter Victor Sullivan (Matt Damon) som presenterer en hasardiøs skattejakt.

Hardtslående lakeier

Han forteller om hvordan han sist observerte Sam og Nathan lokkes med på eventyret. Hakk i hælene har de den eksentriske aristokraten Santiago Moncada (Antonio Banderas) som har samme mål. I spissen for hans lakeier er den hardtslående Braddock (Tati Gabrielle) samtidig som Victors tidligere bekjentskap og slu tyv Chloe Frazer (Sophia Ali) blir en del av makkerskapet. Nå er de flere som må lære å stole på hverandre for å løse gåten.

På moderne vis starter vi på farefullt in medias res der filmens begynnelse er et utdrag fra en av filmens store actionscener. Den ubekymrede Nathan henger så vidt festet til en snor i last som henger ut av et fly i høy fart. Spillefilmen imiterer og gjenskaper den filmatiske spenningen som gjorde spillet så populært. Nathan er hovedpersonen som overskygger Sullivan, både i historien og i skuespillernes fremføring.

Nok en klone

Det er i stor grad en overfladisk film, som en klone av Indiana Jones-franchisen og som følger i fotsporene til lignende filmserier som National Treasure (2004) og Robert Langdon-universet med filmer som Da Vinci-koden (2006). Det handler om gåter og mystikk, og jakten på skatten driver historien fremover. Det er en ren underholdningsfilm uten dybde der den ene gåteløsing overlappes av den neste.

Det er laget på høyt og spektakulært vis, men regien er noe svak. Her er alt laget etter oppskriftsmessig vis. Regissør Ruben Fleischer slo gjennom med Zombieland (2009), fulgte opp med mindre vellykket 30 Minutes or Less (2011) og Gangster Squad (2013) før han igjen gikk tilbake til suksessformel med Zombieland: Double Tap (2019). Den særegne visuelle stilen, fortellerteknikken, og den avslappende, humoristiske dynamikken i hans zombiefilmer ga ham suksess. Men denne magien er i stor grad dessverre fraværende i Uncharted.

For mange beslutningstagere

Det var nok dette som ga ham regijobben, men med en langvarig reise fra spill til film og med mange dresskledde beslutningstagere i ulike leirer hos PlayStation og Sony har nok for mange hatt en finger med i spillet. Fleischers favorittfilmer er Indiana Jones-filmene og dette blir nok en klone av den populære filmfranchisen med Harrison Ford. På interessant vis er nå Antonio Banderas snart aktuell i den kommende Indiana Jones 5,

Ekstramateriellet består av slettede og forlengede scener samt kortere bakomdokumentarer som er laget i markedsføringens øyemed og hvor de involverte stort sett skryter av prosjektet. Det mest interessante er hvordan stuntene ble gjennomført og hvordan de massive kulissene ble laget til filmen. Det er unektelig en grandios produksjon dette her. Forhåpentligvis er neste film i serien i større grad overlatt til regissøren og dermed i mindre grad et produkt.