Blu-ray + 4K: «Jurassic Park» – gjensyn med den første trilogien

Steven Spielberg gjorde Jurassic Park til filmhistorien mest suksessfulle film. Siden har universet blitt til to trilogier. Her tar vi et gjensyn med første trilogi.

Michael Crichtons roman «Jurassic Park» ble anskaffet allerede før publisering og filmatisering serverte banebrytende spesialeffekter publikum ikke hadde sett før. På forbløffende vis fremsto dinosaurer virkelige for første gang. Siden skulle Spielberg lage ytterligere en film før han inntok produsentrollen og overlot regien til Joe Johnston.

Jurassic Park 

Steven Spielberg er utvilsomt en av de mest suksessfulle Hollywood-regissørene og Jurassic Park (1993) er hans aller største suksess. Sommeren 1993 skulle filmen bli banebrytende både visuelt og finansielt, et halvår før hans langt mer alvorlige og personlige prosjekt Schindler’s List (Schindlers liste, 1993) . Studioet Universal ønsket kun å la ham gå videre med Schindlers liste hvis han gjorde Jurassic Park først. Filmrettighetene til boken hadde Universal vunnet med Spielberg som regissør allerede før den var publisert og Crichton ble hyret for å skrive filmmanus.

Paleontolo Alan Grant (Sam Neill) og hans kollega Ellie Sattler (Laura Dern) oppsøkes av eksentriske Hammond (Richard Attenborough). Etter en ulykke og av forsikringsgrunner trengs en uavhengig vurdering for å godkjenne Hammonds nye fornøyelsespark. Parken har et 80 kilometer langt strømførende gjerde som skal hindre attraksjonene å rømme. Omvisningen starter med vitenskapsmannen Malcolm (Jeff Goldblum) og Hammonds barnebarn Lex og Timmy med på laget, men så inntreffer en storm og flere ulykker. Dessuten har en uærlig ansatt med finansielle problemer skapt ytterligere problemer.

Gjensynsgleden med den nær tretti år gamle klassikeren er fortsatt stor. Filmen har et godt anslag, et godt og oversiktlig rollegalleri samt en enkel konflikt som eskalerer og bygger opp spenningskurven. James Cameron hadde presset grenser for dataskapte spesialeffekter i The Abyss (1989) og Terminator 2: Judgment Day (1991). Nå skulle de bli ytterligere raffinert i gjengivelse av forhistoriske dinosaurer. Den gang banebrytende teknologi fremstår i dag mer retronostalgisk enn spektakulær, men de er fortsatt svært imponerende. De praktiske Oscar-vinnende effektene med animatronikk av Stan Winston overbeviser fortsatt på fascinerende vis.

Samtidig som John Williams velkjente musikk preger lydsiden kommer de ulike dinosaurene til syne. Men som en moderne parallell til sitt store mesterverk Jaws (Haisommer, 1975) holder Spielberg monsteret tilbake. Tyrannosaurusen var frem til da den største rovdinosauren og den mest fryktinngytende monsteret filmen kunne ha. Filmen har i tråd med romanen den er basert på et snev av kritikk til parkanlegget, vitenskapen bak, genteknologien og kloningens muligheter både fra Malcolm og Grant. Det er en overlevelsesfilm i den ville naturen med farefulle fiender samtidig som det er en slags berg- og dalbanetur i en temapark, ikke ulikt den som åpnet i Universal Studios i forkant av andrefilmen.

The Lost World: Jurassic Park 

Etter at førstefilmens hadde blitt den mest suksessfulle i historien følte forfatter Michael Crichton presset for å skrive en oppfølger. Kort tid etter utgivelsen av andreboka «The Lost World» i 1995 kom nyheten om at Spielberg også ville regissere filmatiseringen. Nok en gang skulle The Lost World: Jurassic Park (Den tapte verden: Jurassic Park, 1997) ta dinosaurene til toppen av årets mest innbringende filmer, kun slått av fenomenet Titanic (1997).

Premisset denne gangen er en rikmannsfamilie i yacht som bestemmer seg for å ha en piknik på en øy. Deres lille jente vandrer for seg selv før en ulykke inntreffer. Øya er Isla Sorna, en annen øy enn der handlingen i Jurassic Park utspilte seg. På Isla Sorna har dyrene gjennom fire år blitt avlet frem. Denne gangen blir vitenskapsmannen Malcolm (Jeff Goldblum) tilkalt av Hammond for å lede en ekspedisjon. Mens selskapets ledelse, med Hammonds nevø i spissen, vil ha kontroll og har sine egne planer, ønsker Hammond å dokumentere livet på øya for å bevare dyrelivet fritt fra kapitalismen.

Andrefilmen i franchisen snur opp ned på Hammonds drivkraft fra førstefilmen. Nå handler det ideologisk om bevaring fremfor å tjene penger. Sarah Harding (Julianne Moore), Malcolms kjæreste, er allerede på plass på øya mens en blindpassasjer blir med ekspedisjonen. Et konkurrerende lag med tungt bevæpnede jegere blir et skråblikk på dyrejakt, safari og troféjakt. Dokumentarist Nick Van Owen (Vince Vaughn) blir dyrevernernes alibi.

The Lost World: Jurassic Park skiller seg i liten grad fra førstefilmen og gjentar i stor grad mange av plotelementene som Jurassic Park. På samme måte som tidligere er det i starten fascinerende møter med dataskapte, men nær fotorealistiske og harmløse dinosaurer. Når denne effekten har lagt seg gjenintroduseres Tyrannosaurusen bare at denne gangen er det to stykker. Opprinnelig hadde Steven Spielberg planlagt å spare filmens tredjedel til en senere oppfølger samtidig som han innså at han mest sannsynlig ikke kom til å lage noen ytterligere filmer i franchisen. Dermed avsluttes filmen med en slags hommage til King Kong-fortellingen. I den første trilogien føles dermed andrefilmen som den minst interessante ved dagens gjensyn.

Jurassic Park III 

I overgangen til det nye millenniet var Spielberg opptatt med å filmatisere det tapte Stanley Kubrick-prosjektet A.I. Artificial Intelligence (2001). Det fantes ingen ny roman, men franchisen som hadde blitt en av studioet Universals aller mest lukrative, inkludert temaparker og merchandising, måtte fortsette. Universal annonserte at tredjefilmen skulle komme sommeren i år 2000 med Spielberg som produsent og Michael Crichton skulle skrive manus. Joe Johnston hadde siden førstefilmen spurt Spielberg om å få regissere en oppfølger og nå fikk han grønt lys. Crichton skrev aldri manus og stadig nye manusforfattere var innom før de igjen ble erstattet. Det gikk så langt at filmen startet innspilling før et manus var ferdigskrevet, det ble et hasteprosjekt der stadige omskrivninger fant sted langt ut i innspillingen.

Alan Grant (Sam Neill) oppsøkes av ekteparet Paul og Amanda Kirby (William H. Macy og Téa Leoni) som forteller at de har fått tillatelse til å fly lavt over øya Isla Sorna. Til tross for tidligere opplevelser med dinosaurer klarer ikke Grant å motstå fristelsen og blir med som deres guide. Det viser seg at de har holdt tilbake informasjon og at de i virkeligheten er på søken etter sin bortkomne sønn og Grant befinner seg ufrivillig som leder av en redningsaksjon.

Jurassic Park III (2001) gjenforener suksessformelen fra førstefilmen med Alan Grant og Ellie Sattler (Laura Dern) og har igjen paleontologens nysgjerrige tilnærming til dinosaurene. I kontrast til de profesjonelle jegerne i forrige film følger vi nå en gjeng med klønete sivilister i møte med svært farlige dyr. Filmen går rett på sak med en toneangivende kamp mellom gigantene Tyrannosaurus og Spinosaurus hvor sistnevnte med en maktdemonstrasjon beviser hvem som er filmens virkelige monster. Med sin krokodilleaktig snute var dette en av de største rovdinosaurene, her gjenskapt med det største animatronikk-vesenet bygd til da, og dermed var franchisen fornyet.

Jurassic Park III er en langt mer leken film som skiller seg fra de to første filmene. Det er et mer farefullt eventyr som byr på mer action og har et høyere tempo enn sine forgjengere. Slik har franchisen gjennomgått en evolusjon i tråd med dinosaurene den gjenskaper. Spesialeffektene har blitt mer raffinert og dinosaurene er smartere, større samt mer truende og skremmende i denne filmen. Der andrefilmen hadde to Tyrannosaurus har denne et enda større monster med Spinosaurus og ikke minst mer variasjon i andre dinosaurer. Ved lansering var hovedsakelig den noe lettvinte avslutningen filmens store ankepunkt, men den har et uforbeholdent labert rykte som motbevises i gjensyn med filmen i dag.

Relansert på 4K og Blu-ray

Den første trilogien med Jurassic Park, Den tapte verden: Jurassic Park og Jurassic Park III er nå relansert i 4K+Blu-ray på fysisk format. Lansering er tilrettelagt opp mot det kinoaktuelle avsluttende kapittelet i den nye trilogien. Filmene kommer i eksklusiv steelbook-innpakning og inkluderer filmene på separate Blu-ray plater. Ekstramaterialet er det samme som ved tidligere utgivelser for de som allerede har de, men heldigvis er magien ved gjennomsyn av filmene fortsatt den samme.