«Jurassic World Dominion» – mangler orginalitet og emosjonell dybde

2

Jurassic World Dominion har fjerner seg selv fra DNAet til det som gjorde Steven Spielbergs film fra 1993 til en så stor dino-suksess.

Jurassic World Dominion er den sjette filmen i Jurassic Park-serien og den tredje filmen i Jurassic World-trilogien. Etter sigende blir dette den siste filmen i serien – og et kan være like bra. Filmene i seriene har holdt blandede kvaliteter og nå ser det ut som idetørken har rammet manusforfatteren som ikke har greid å videreutvikle fortellingen, men i stedet har laget et oppkok fra tidligere filmer.

Dinosaurer som streifer rundt på jorden åpent blant mennesker har potensiale – men akkurat som Fallen Kingdom, føles Dominion aldri helt organisk i forhold til det de originale filmene.

Jurassic World Dominion | June 10, 2022 (United States) Summary: Four years after the destruction of Isla Nublar, dinosaurs now live--and hunt--alongside humans all over the world. This fragile balance will reshape the future and determine, once and for a... Read all
Countries: United States, MaltaLanguages: English

I tilfelle du stort sett glemte alt som skjedde i Jurassic World: Fallen Kingdom, har restene av dinosaurer fra den originale Jurassic World fornøyelsesparken blitt sluppet løs over hele verden i hendene på en ung jente (spilt nok en gang i Dominion av Isabella Sermon), som tilfeldigvis er en klone. Teknologien som brukes til å klone DNA-et hennes har en nær forbindelse med det som gjorde dinosaurer i moderne tid mulig, i tillegg til en mystisk gresshoppepest som truer med å ødelegge verdens næringskjede.

Lyssky

Etter å ha tatt opp den narrative banen som Fallen Kingdom avslørte, har det dukket opp et svart marked for eksotiske, forhistoriske reptiler. Dette har naturlig nok fått regjeringer over hele verden til å sette sine grådige hender på det de kan. Et lysssky selskap kjent som Biosyn som fremstår som den mest aggressive enheten.

Det lyssky teknologiselskapet er de samme som rekrutterte Dennis Nedry i den første Jurassic Park-filmen for å stjele dinosaur-embryoer for sin egen forskning. I denne filmen har de skapt et helt øko-habitat av dinosaurer, noen av dem med fjær og alle slags dødelige særheter fansen har håpet å se i årevis. Og karakterer fra flere Jurassic-filmer må slå seg sammen for å hindre Biosyn fra uforvarende å ødelegge verden med deres hensynsløse tukling av DNA.

Parallell historie

I denne filmen er det en parallell historie med tilbakekomsten av Sam Neill som Dr. Alan Grant, Laura Dern som Dr. Ellie Sattler, og Jeff Goldblum som Dr. Ian Malcolm. Hver av disse karakterene har dukket opp gjennom de fleste av disse filmene, men dette er første gang vi får se dem alle sammen igjen siden 1993.

På sitt beste innfrir Dominion løftet om å slå sammen dinosaurverdenen med vår egen tid Filmens beste seksjon er dens ‌forvirrende jaktsekvens i et underjordisk dino-svartmarked som strekker seg ut i gatene og nærliggende leiligheter i Malta, med alle typer voldelige dinosaurer ute av kontroll.

Mangler kjemi

Med en lengde på to og en halv time har Dominion på ingen måte hastverk med å fortelle noen av de mange historiene, og den føles som langhalm. Det er selvfølgelig en godbit å se Neil, Dern og Goldblum tilbake i franchisen som så mange mennesker forbinder dem med.

Kayla Watts (DeWanda Wise), Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) og en Giganotosaurus in Jurassic World Dominion.

Selv om det er hyggelig å se Howards Claire utvikle seg fra å være den stereotype «sterke forretningskvinnen» hun gikk gjennom i Jurassic World til en mer følsom figur, er hun og Pratt ikke i stand til å mønstre mye kjemi mellom dem.

Høydepunktene befinner seg bak kamera; Den briljante Michael Giacchinolegger igjen en leken vri til John Williams klassiske partitur og  John Schwartzmans foto og fargepalett er dristig og levende, fra de snødekte åsene i Italia til markene i Vest-Texas, til de grønnere trærne i jungelen og skogen.

Plottet  i filmen er på overflatenivå. Det mangler emosjonell dybde, dialogen er banal, og du har sett så mange av disse scenene før.

Med Jurassic World Dominion er det klart at vi har nådd slutten av Jurassic-æraen, fordi selve DNA-et til denne franchisen er ødelagt. Noen ganger er utryddelse en velsignelse.