«What is a woman?» – Et enkelt spørsmål leder til voldsomt sinne

5

Et nesten samlet kritikerkorps har nektet å anmelde denne dokumentaren. Hovedpersonen, Matt Walsh, har også blitt utesteng av Twitter og dessuten mottatt en flom av drapstrusler fordi han våger å stille det grusomme spørsmålet: «Hva er en kvinne?»

For om dette kanskje virker veldig enkelt å svare på, så tar du altså gruelig feil. Definisjonen på en kvinne har nemlig blitt såpass kontroversiell at de fleste i denne dokumentaren reagerer med sinne, før de stormer ut av intervjuet. I typisk Ali-G stil får vi se en rekke forskere, politikere, psykologer og leger bli ekstremt ukomfortable med sin manglende evne til å komme med et svar, mens Walsh reiser rundt i verden for å spørre stadig fler.

Selv da han blir med i en demonstrasjon hvor aktivister marsjerer for kvinners rettigheter er det ingen som klarer å fortelle hva en kvinne egentlig er for noe. Og da han drar til et universitet for høre sannheten fra en professor i kjønn og seksualitet blir han attpåtil fortalt at selv ordet «sannhet» er svært krenkende.

Kjønnskifte

Om den første delen av filmen er såpass fjollete at man ikke kan annet enn å riste lattermildt på hodet over alle de bastante kranglefantene som går seg vill i sin egen ideologi, kommer det også tydelig frem hvorfor det er så mange som har vondt for å svare på spørsmålet, nemlig identiteten til transmennesker. Spørsmålet er derfor egentlig om det går an å skifte kjønn, og her er svarene ekstremt polarisert.

Da noen er sterkt imot selve konseptet, er det også mange som tar kjønnsskifte som en selvfølgelighet, samme hvor gammel man måtte være. En kirurg forteller stolt hvordan hun har operert på 16 år gamle ungdommer, og kan ikke se noe som helst negativt med det. Det stopper heller ikke ved kjønn, da vi også møter en person som faktisk mener å være en ulv.

Grusomme undertoner

Walsh selv er derimot ganske klar i sine meninger og problematiserer kjønnsskifte ved å snakke med kvinnelige idrettsutøvere som har gitt opp karrieren etter en lang rekke tap mot transkvinner, transmenn som forteller om komplikasjoner og dødelige helseproblemer etter operasjoner, samt foreldre som har blitt satt i fengsel fordi de nektet barna sine å gå på pubertetsblokkerende hormoner.

Det virkelig opprørende er derimot da Walsh begynner å spørre hvor selve transaktivismen stammer ifra, og pirker borti den berømte forskeren Alfred Kinsey som grunnla Institute for Sex Research i 1947. Det var han som først kom med teorien om at barn er seksuelle vesener fra de blir født, og filmen viser utsnitt fra boka Sexual Behaviour in the Human Male som inneholder et skjema over hvor mange ganger Kinsey klarte å gi orgasme til en rekke barn, hvor de yngste bare var 5 måneder gamle.

Manglende debatt

Slike scener gjør sitt i å forklare hvorfor det er svært sterke følelser om temaet. Om dette er en relevant og rettferdig fremstilling av saken er derimot vanskelig å si, for i sann Michael Moore stil gjør filmen inget forsøk på å skjule sin egen agenda. Det kunne derved vært interessant å gi ballen til motparten for å høre hvordan de ville svare på anklagene, men så lenge de ikke engang klarer å si hva en kvinne egentlig er for noe så har de automatisk tapt debatten på walkover.

Filmen kan sees på: https://www.dailywire.com/videos/what-is-a-woman