Blu-ray: «Licorice Pizza» – sjarmerende feelgood

5

Paul Thomas Anderson gir oss en sjarmerende feelgood-film og en interessant vri på den klassiske ungdomsforelskelsen.

Hver gang det kommer en ny film fra den svært begavede regissøren Paul Thomas Anderson er resultatet noe høyst interessant. Hans filmografi byr på et variert spenn av ulike fortellinger, men fellesnevneren er at hver film er ensbetydende med kvalitet. Tittelen i hans niende film Licorice Pizza (2021) spiller på fargen og formen til en vinyl-plate, men historien er et særegent blikk på et ungdomsmiljø i California på 1970-tallet.

Storsjarmør

Mens han står i køen for å bli fotografert til årboken blir den 15 år gamle Gary Valentine (Cooper Hoffman) oppmerksom på den 25 år gamle skolefotografen Alana (Alana Haim). Med sin sjarm klarer han å vekke Alanas interesse. Hun bor med foreldre og søstre og drømmer om å komme seg bort. Gradvis lar Alana seg forføre av Garys mange historier om sine oppdrag som barneskuespiller. Gary bor sammen med sin mor og en yngre bror, og hvor moren fungerer som hans PR-ansvarlig. Da moren ikke kan reise sammen med ham på et oppdrag i New York, blir Alana med ham som hans anstand. Deretter utvikles deres vennskap.

Det som tilsynelatende er en velkjent oppvekstskildring fra San Fernando Valley i California, utvikler seg til å bli en annerledes film om ungdomsforelskelse. Anderson forteller historier på en annen måte og på særegent vis. Gary er tross sin unge alder en entreprenør og gründer som stadig ser nye muligheter, enten det er moderne vannseng-teknologi eller flipperspill. Til hans hyppige nye foretak svinger Alana stadig inn i sentrale roller og et slags elsk-hat-forhold utvikler seg mellom de to.

Framtidig talent

Filmen har et herlig rollegalleri. Gary spilles av Cooper Hoffman, sønnen til avdøde Philip Seymour Hoffman som samarbeidet med Andersons fra debuten Hard Eight (1996) via Boogie Nights (1997) til The Master (2012). Licorice Pizza er Coopers filmdebut som skuespiller og han utstråler den samme type ubeskrivelige fremtoning som sin far. Han er unektelig et framtidig talent. Imponerer gjør også Alana Haim som også spillefilmdebuterer etter å ha medvirket i flere av Andersons musikkvideoer. Som ytterligere krydder dukker i tillegg Tom Waits, Sean Penn og Bradley Cooper opp i finurlige biroller.

Les også Phantom Thread – Elegant og lekent kammerspill fra P. T. Anderson

Anslaget er filmet i en herlig lang scene uten klipp. På lignende vis aksl befriende lange sekvenser følge i et neddempet tempo. Det er ingen som forhaster seg i denne over to timer lange filmen. Tidskoloritten fra 1973 er perfekt på retronostalgisk vis. Det er behersket til fingerspissen av Anderson som gjorde noe lignende med Amerika anno 1977 i Boogie Nights. Licorice Pizza er en særegen, finurlig og herlig feelgood-film som byr på en interessant vri på den klassiske ungdomsforelskelsen. Den er både sjarmerende, lettere absurd og svært uforutsigbar.

Sann historie

Historien bak det som tilsynelatende er en kreativ fiksjonshistorie er visstnok basert på barnestjernen og produsenten Gary Goetzmans liv. Filmen består av historier han har fortalt til Anderson og hvor filmens Gary er en yngre variant av Goetzman. Med 1973 som utgangspunkt blir dermed forholdet mellom ung gutt og voksen dame svært befriende i den stadig pågående metoo-debattens begrensninger.

Enkelte av Andersons filmer er publikumsfrierier som Boogie Nights, Magnolia (1999) og There Will Be Blood (2007). Andre av hans filmer som The Master og Inherent Vice (2014) krever derimot langt mer av sine seere. I en tid hvor blockbustere og spetakkel stadig dominerer blir det sjeldnere mellom mellomfilmene, de som befinner seg mellom de påkostede og sjangerfilmene. Og her har Anderson nok en gang servert et hjertevarmt publikumsfrieri.

Dette er Andersons svar på tematisk like klassikere som Dazed and Confused (1993) og den svært like Almost Famous (2000) som også omhandler en ung gutts gryende kjærlighet. Til en viss grad kan vi også trekke inn paralleller til moderne oppvekstskildringer som Mid90s (2018) og Booksmart (2019). Licorice Pizza er ikke Andersons beste film, men det er en befriende herlig og likandes film.

Les også  «Almost Famous» – Fortsatt feelgood 21 år senere

Licorice Pizza er nå tilgjengelig på DVD og Blu-ray, men den fysiske utgaven lanseres dessverre uten noe ekstramateriale.