Danmarks største filmfestival legges ned

Danmarks største festival for spillefilm stenger for godt. Filmfestivalen CPH PIX legges ned. I stedet skal kreftene nå brukes på CPH: DOX og barnefilmfestivalen BUSTER.

For første gang på 30 år har ikke Danmark en bred festival for spillefilm for voksne. Stiftelsen De Københavnske Filmfestivaler har bestemt seg for å slegge ned Danmarks største spillefilmfestival CPH PIX. I stedet rettes nå fokuset mot dokumentarfilmfestivalen CPH: DOX og på barnefilmfestivalen BUSTER.

«Vi har ikke økonomi til å drive tre ambisiøse festivaler. Derfor velger vi nå å konsentrere innsatsen om CPH: DOX, som markerer seg som en uunnværlig festival i verdensklasse – og ikke minst videreutviklingen av barnefilmfestivalen BUSTER, som har en stor oppgave å løfte i dannelsen av det svært unge filmpublikummet, sier Erik Stephensen, det er en styreleder i Foundation The Copenhagen Film Festivals i en pressemelding.

Styreleder i de danske filmregissørene, Rasmus Kloster Bro, kaller det «en tragedie» at CPH PIX stenger.

»Vi har i mange år sett fiksjonsfestivalen nedprioritert, til fordel for DOX. Men det skal ikke være et enten eller. Det bør være rom og økonomi til både en sylskarp skjønnlitterær festival, en dokumentarfestival i verdensklasse og en uunnværlig barnefilmfestival, sier han til Politiken.