Erik Poppes «Utvandrerne» får festpremiere i Haugesund

Erik Poppes filmatisering av Vilhelm Mobergs romanserie Utvandrerne får festpremiere under Den norske filmfestivalen i Haugesund mandag 22. august. Poppe vil få følge av Liv Ullmann og Lisa Carlehed på den røde løperen.

Rollelisten til Erik Poppes adaptasjon er virkelig stjernespekket. Hovedrollene spilles av  Gustaf Skarsgård og Lisa Carlehed. I øvrige roller finner vi Stig Henrik Hoff, Tove Lo, Sofia Helin og  Fredrik Høyer.

Gustaf Skarsgård har den mannlige hvedrollen i Utvandrerne. (foto Mattias Edwall)

  Det er stor stas å kunne invitere til festpremiere på Utvandrerne i Haugesund! Erik Poppe har skapt en strålende nyinnspilling av Mobergs episke roman, og vi gleder oss til å presentere dette storslåtte dramaet for nye generasjoner av filmelskere. Til tross for at filmen har sin handling fra 1800-tallet, har den likevel et en høyst aktuell og gjenkjennelig tematikk, nemlig omkostningen ved å bryte opp fra hjemlandet og skulle starte et nytt liv i et fremmed og ukjent land, sier festival og programsjef Tonje Hardersen.

 

Mer aktuell enn noen sinne

Erik Poppe står bak kritikerroste filmer som Hawaii Oslo, Tusen ganger god natt og Kongens nei som alle har vunnet Amandaprisen for Beste norske kinofilm.

– Dette er en dramatisk fortelling om noe som skjedde for 170 år siden men som sier mer om vår verden i dag enn de fleste samtidshistorier. Om hvem vi er, hva som skaper migrasjon og hvorfor mennesker blir flyktninger. Vilhelm Moberg sine historier om den nordiske utvandringen til Amerika er mer relevant nå enn noensinne, forteller Poppe.

– På 1800-tallet var det vi som måtte krysse det livsfarlige havet, drevet av sult eller religiøse grunner – for å følge våre drømmer om et bedre liv et annet sted. Langt fra alle overlevde havet. Så sto slaget om tilpasse seg den nye kulturen uten å miste sin egen kultur eller seg selv. Verden har ikke forandret seg mye, utover av rikdommen og fattigdommen har forflyttet seg til nye kontinenter og vi har blitt truffet av rikdommen. Og det er hverken din eller min fortjeneste men som et lotteri. Å få komme tilbake til Haugesund, for hvilken gang, og pakke ut min film for et norsk publikum – er nervepirrende. For nervene avtar ikke på tross av de gode erfaringene, fortsetter han.

– Jeg er fryktelig stolt og glad for at Utvandrerne får sin Norgespremiere i Haugesund. Både Den norske filmfestivalen og historien om Kristina og Karl Oskar ligger mitt hjerte nært, sier Erik Poppe. (Foto: Erik Buraas)

En uforglemmelig kveld

Romanserien er tidligere adaptert av regissør Jan Troell i 1971, da med Liv Ullmann og Max von Sydow i hovedrollene. Liv Ullmann er festivalens ærespresident og gleder seg også til å overvære Norgespremieren i Haugesund.

– Jeg er fryktelig stolt og glad for at Utvandrerne får sin Norgespremiere i Haugesund. Både Den norske filmfestivalen og historien om Kristina og Karl Oskar ligger mitt hjerte nært. Erik Poppes fantastiske nyinnspilling er den perfekte hyllest til filmen og filmfestivalens 50-års jubileum. Det kommer til å bli en uforglemmelig kveld for oss som er så heldige å få være der, forteller Ullmann.

Skildrer et stort historisk fenomen

På midten av 1800-tallet forlot millioner av skandinaver sult og nød i håp om et bedre liv i Amerika. I denne episke fortellingen følger vi Kristina, Karl Oskar og deres små barn på deres farlige reise over Atlanterhavet og videre inn i det ville Nord-Amerika. Utfordringene er enorme, og noen må ofres for at andre kan overleve.

800.000 nordmenn utvandret til Amerika. Dette er også deres historie.