«Gudfaren»-stjernen James Caan er død

James Caan, den amerikanske skuespilleren kjent for tøffingroller som Sonny Corleone, har gått bort 82 år gammel.

James Caan, som spilte hovedrollen i filmer som Gudfaren, Thief, Misery og Dogville. Skuespillerens død ble kunngjort torsdag på Twitter-kontoen hans: «Det er med stor sorg vi informerer deg om Jimmys bortgang kvelden 6. juli.»

Caan ble født i Bronx-bydelen i New York City og var sønn av jødiske immigranter fra Tyskland. Han var gift fire ganger og hadde fem barn, inkludert skuespiller Scott Caan.

Caan dukket opp påNew York Citys blomstrende skuespillerscene på 1950-tallet for å bli en kjent på scenen og på tv. Han sitt første store gjennombrudd på tv, og spilte den døende fotballspilleren Brian Piccolo i Brian’s Song (ABC, 1971) . Hans rolle i den som ble ansett for å være en av de beste tv-filmene som noen gang er laget. Caan fikk betydelig anerkjennelse, samt en Emmy Award-nominasjon. Men året etter satte Caan permanent på kartet, med sin energiske skildring av den hissige Sonny Corleone i Gudfaren (1972), en rolle han for alltid ble identifisert med – særlig i de tallrike gangsterrollene han spilte i de påfølgende tiårene.

James Caan som Sonny Corleone i Gudfaren.

Caans Hollywood-karriere nådde toppen på 1970- og begynnelsen av 1980-tallet, men han forble aktiv med dusinvis av roller i løpet av det siste tiåret, inkludert en film som er planlagt utgitt i 2023 og minst to nye prosjekter på gang.

Caans store gjennombruddsrolle var som Sonny Corleone i storfilmen Gudfaren fra 1972. Caan hadde flere store suksesser  gjennom 1970-tallet, inkludert Rollerball og Brian’s Song. Hans eneste Oscar-nominasjon var for beste mannlige birolle i Gudfaren. Karrieren hans avsporet av narkotikamisbruk og depresjon, som satte ham på sidelinjen i omtrent fem år på midten av 1980-tallet.

James Caan spilte også i Lars von Triers Dogvillle.

«Uansett hvilke høyder du oppnår, selv om du er Brad Pitt, kommer raset, sikkert som død og skatt,» sa Caan. «Så hvis du legger alt i den ene kurven, skuespill, vil du ende opp med å skade deg selv, enten med narkotika eller andre selvdestruktive ting du kan finne på.»

Caan kom tilbake og fikk mange minneverdige roller, inkludert roller i filmer som Elf, For the Boys og Dick Tracy. Han var også kjent for å takke nei til roller som kunne ha gjort ham til en større stjerne, som  i Apokalypse nå! og Gjøkeredet.