Nå kommer nyrestaurerte «Riket I» og «Riket II» på Viaplay

Den 9. august er Lars von Triers ikoniske serie Riket I og II endelig tilbake i en restaurert versjon, som får premiere på Viaplay i samarbeid med Zentropa og DR.

Den klassiske serien, som ble skapt av Zentropa og DR på 90-tallet, har gjennomgått en omfattende restaurering, men har samtidig bevart den ikoniske stilen som kjennetegner begge sesongene. Den tredje og siste sesongen, Riket Exodus, får premiere på filmfestivalen i Venezia og kan strømmes seinere i år.

Samtidig som premieredatoen nå blir offentliggjort, slippes det også  ikoniske klipp fra Riket I og II i den nye og restaurerte versjonen.

Klipper er fra første del – Den hvite flokk: Rikets oppvaskere (Vita Jensen, Morten Rotne Leffers) varsler om fremtiden på Riket.

 

Klippet er er fra del tre – Et fremmed legeme: Fru Drusse (Kirsten Rolffes) snakker med Rikets ånder)

Klippet er  erfra del fem – Mors in Tabula: Helmer (Ernst-Hugo Järegård) sender svenske eder til toalettskålen.l)

 

 

Handlingen i RIKET I

Ved den prestisjetunge nevrokirurgiske avdelingen på Rikshospitalet er ikke alt som det skal være, og fatale feil får store konsekvenser. Overlege Moesgaard prøver å skape større arbeidsgleden i avdelingen med tiltaket «morgenluft», men det tas dårlig imot hos den nye svenske overlegen Helmer. Helmer trues samtidig med anklager om omsorgssvikt etter å ha operert den lille jenta Mona, som sitter igjen med en varig hjerneskade. Samtidig driver de dumme danskene ham til vanvidd.

Patologen Bondo har en stri kamp med å bli klok på en sjelden kreftsykdom. Samtidig som medisinstudenten Mogge gjør alt han kan for å sjarmere søvnlaboranten Camilla.

Den blomstrende forelskelsen mellom de to nevrokirurgene Krogshøj og Judith skal vise seg å være mer komplisert enn antatt. Judith er nemlig allerede gravid fra et tidligere forhold.

Rikets eneste håp virker å ligge i hendene på den eldre spiritisten Fru Drusse, som lyver seg til innleggelse på nevrokirurgisk avdeling. Ved hjelp fra andre spiritister og sin sønn, portøren Bulder, kommer Drusse på sporet av sykehusets mørke fortid fylt av rastløse sjeler.

Handlingen i RIKET II

Det står dårlig til på den nevrokirurgiske avdelingen på Rikshospitalet. Sykehusdirektøren Bob krever drastiske endringer, mens overlege Moesgaard er så desperat at han starter i terapi.

Den svenske overlegen Helmer er så nær, men likevel så fjernt fra å få ryddet opp i stabelen av saker som har hopet seg opp. Og et spesielt møte med den gåtefulle Rigmor gjør det vanskelig for ham å rømme fra rettsvesenet og sine utallige danske fiender.

At spiritisten Drusse lykkes med seansen i kjelleren vil være feil å si. Aldri før har Riket hatt større behov for åndelig hjelp, og de mange rastløse åndene er desperate. Et møte med personifisering av Satan selv leder Drusse videre på sporet, men hans tilstedeværelse på sykehuset kommer til å få store konsekvenser.

I mellomtiden er medisinstudentene mer opptatt av kjærlighetslivet og «ambulansegamlingen» enn av studiene. Professor Bondo har ikke gitt opp forskningen sin og lever med sin innsatte hjernesvulst.

Krogshøj virker noe kynisk etter å ha gjenoppstått fra de døde, mens Judiths barn, Lillebror, vokser rast mens han kjemper for livet. Men ikke for enhver pris …