Årets Gullløve på filmfestivalen i Venezia gikk uventet til en dokumentarfilm i år. Vinneren ble «All the beauty and the bloodshed», som følger fotografen og aktivisten Nan Goldins kamp mot et legemiddelfirma og dets rolle i den amerikanske opioidepidemien.

Filmen er regissert av Laura Poitras og forteller historien om fotografen Nan Goldins forsøk på å holde legemiddelselskapet Purdue Pharma og eierfamilien Sackler ansvarlige for opioidkrisen.

Sølvløven gikk også til en kvinnelig regissør, franske Alice Diop for «Saint-Omer».

Cate Blanchett vant beste skuespillerinne for sin rolle i «Tár», hvor hun spiller den klassiske dirigenten og komponisten Lydia Tár.

Prisen for beste mannlige hovedrolle ble tildelt Colin Farrell for hans opptreden i den svarte dramakomedien «The banshees of Inisherin». Filmen vant også prisen for beste manus.

I år ble festivaljuryen ledet av den amerikanske skuespilleren Julianne Moore. Andre medlemmer inkluderer den iranske skuespilleren Leila Hatami, franske Audrey Diwan (som vant Gullløven i fjor med dramaet «Circumstances»), italienske Leonardo Di Costanzo og forfatter Kazuo Ishiguro.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen