Aamot-statuetten til Qvisten Animation

(FOTO: Sigurd Moe Hetland) Søndag 25. september ble produksjonsselskapet Qvisten Animation tildelt Aamot-statuetten. Statuetten er Film & Kinos ærespris og høyeste utmerkelse og deles ut til regissører, fotografer, skuespillere eller andre personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film og kinobransje eller norsk filmproduksjon.

Avtidligere prisvinnerenevnervifilm-kritikerne PerHaddal ogP ålBang-Hansen, regissøreneHans Petter Moland, Joachim Trier, Erik Poppe, Berit Nesheim, Margreth Olin og Bent Hamer, skuespiller og regissør Liv Ullmann og skuespillerne Bjørn Sundquist, Espen Skjønberg, Toralv Maurstad og Wenche Foss.

Prisen er oppkalt etter kinodirektør og film-politiker Kristoffer Aamot og er en bronse -statue av en elg, dog ikke i solnedgang, utformet av Arne N. Vigeland.

Qvisten Animation mottar prisen for gjennom mange år har holdt en bemerkelsesverdig kok.

Fra at Ove Heiborg og Fredrik Kiøsterud møttes på Westerdals for 28 år siden, og etablerte et produksjonsselskap på et lite kvistloft, etter hvert også med Rasmus Sivertsen om bord, til det kjempestore animasjonsstudioet vi i dag finner langs Akerselva med over 80 ansatte er i seg selv verdt en helaftens spillefilm.

Deres iver etter å fortelle historier ved hjelp av animasjon bedre enn sine idoler i Aardman, eller få lov til å lage musikkvideo for de danske rockerne D-A-D, lå nok i begynnelsen høyere på prioriteringslisten enn faktisk å tjene penger. Men da det kom e n tredje person på lasset noen år etter oppstart ble det etter hvert butikk av det hele.

Fra en lang, lang rekke reklamefilmer, kortfilmer og programvignetter ble det etter hvert en rekke spillefilmer. Først i samarbeid med andre produsenter, men så også etter hvert helt enkeltstående prosjekter. Helt frem til nå med Helt Super som er deres første originalskrevne prosjekt.

Qvisten brukte tiden i corona til sin fordel, animasjon kunne skapes på hjemmekontorene. Og ambisjonene var det ingenting i veien med. Nå er de engasjert på tvers på flere felt: spillefilm og serier, reklame, dataspill og gaming, attraksjoner. Og i det aller siste har de også startet opp med rettigheter og lisenser.

De arbeider med Astrid Lindgren, Mumiefamilien, Aukrust- og Egner-filmen og Sabeltann. Í tillegg til en lang rekke andre. Hva blir det neste store vi får se på kinolerrettet?

For ytterligere informasjon, kontakt Film & Kino ved:

Adm.direktørEspenL.PedersenTlf95195898 ellerespen@kino.no