«Notre Dame i flammer» overgår det meste denne filmhøsten

5

Notre-Dame i flammer er beretningen om den dramatiske redningsinnsatsen av de dyrebare gjenstandene og selve den gotiske katedralen som gikk opp i flammer etter en ødeleggende brann i april 2019.

15. april 2019 – helt klart en av de mørkeste dagene i nyere fransk historie. Det var en dag som hadde startet akkurat som alle andre med turister og guider som freser inne i den 850 år gamle katedralen og det mest besøkte monumentet i Paris. Men akkurat da går en brannalarm og en forhåndsinnspilt melding ber gjestene forsiktig om å evakuere bygningen. Det viser seg å være falsk alarm og gjestene blir bedt om å komme tilbake. Men minutter senere bryter helvete løs, mens det utenkelige skjer. Og dermed begynner innsatsen for å slukke en brann som kan sluke landets dyrebare eiendeler og en av verdens mest kjente bygninger.

Notre-Dame on Fire | March 16, 2022 (France) Summary: A film relating from the inside the Notre-Dame de Paris fire of April 2019.
Countries: France, Italy, United Kingdom, United StatesLanguages: French

Notre Dame i flammer er et dokudrama som følger en lineær fortelling som skildrer hendelsene som utspilte seg den kvelden. Den Oscar-vinnende regissøren Jean-Jacques Annaud holder seg stort sett innenfor området for å vise oss hva som skjedde i og utenfor katedralen mens han prøver å tilføre øyeblikk av spenning og eventyr via noen ufortalte historier om heltemot.

Noen plottvendinger er så usannsynlige at du virkelig ikke kunne finne på dem; Vakten på sin aller første dag i jobben, røykvarslerne som hadde slått feil mange ganger,de uerstattelige middelaldergjenstandene, inkludert Tornekronen, en spiker fra korsfestelsen og en hetteglass med Kristi blod, ble alle holdt innelåst i en safe, men vaktmesteren kunne ikke huske koden.

Imponerende

Filmen har hatt et budsjett på 300 millioner kroner. Det merkes. Studioopptakene glir sammen med virkelige opptak fr brannen  på en imponerende måte. Spesialeffektene og produksjonen er imponerende.

Akkurat som i virkeligheten blir den eksakte årsaken til brannen aldri avslørt, men den viser på en behendig måte alle utfordringene brannmenn og redningsarbeidere på vakt står overfor. Filmen viker ikke unna å vise oss de slappe sikkerhetstiltakene, spesielt under restaureringsarbeidet i spiret som fortsatt er den mest sannsynlige årsaken til brannen.

Intrikate scener med flammer som slikker og ødelegger noen av de mest ikoniske strukturene i bygningen virker hjerteskjærende ekte og understreker den imponerende innsatsen med å gjenskape infernoet.

Det eneste offeret for denne brannen var selve Notre Dame.Ingen liv tapt. Å lage en film som dette er bokstavelig talt en ildprøve, og Annaud består nok en gang med glans. Annauds Notre Dame i flammer overgår det meste denne filmhøsten.