Solgte rettighetene til «La den rette komme inn» – for én krone

John Ajvide Lindqvist solgte rettighetene til «La den rette komme inn» – for én krone. Lindqvist signerte et papir uten å lese det først.

Det kostet ham TV-rettighetene til «La den rette komme inn».

– De kunne gjøre hva de ville og ikke betale meg noe, sier han til Aftonbladet.
Hans debutroman «La den rette komme inn» som ble utgitt for snart 20 år siden er nå blitt en amerikansk tv-serie på Showtime og tidligere har boka også blitt filmatisert i USA, da med Chloë Grace Moretz i rollen som vampyrjenta i 2010.

Men nå viser det seg at TV-serien slett ikke er noe John Ajvide Lindqvist tjener penger på.

– Jeg har ikke hatt noe med det å gjøre, sier han til TT om TV-serien.

Trodde det var en formalitet

– Da historien skulle filmatiseres i USA, solgte jeg rettighetene for en krone og signerte et papir som jeg trodde bare var en formalitet. Jeg hadde ingen agent den gangen.

– Det viste seg at jeg gjennom dette hadde solgt unna alle rettigheter. Så jeg har ikke hatt noe med det å gjøre, noe som føles litt trist, det er navnet mitt, det er boken min. Det eneste jeg har sett er traileren, hvor det er noen fra boka og ellers er det generelt vampyr-tull.

«De kunne gjøre hva de ville»

Når Aftonbladet når John Ajvide Lindqvist, påpeker han at han fikk kompensasjon for filmrettighetene. Men i forbindelse med filmen fikk han en annen kontrakt å signere.

– Det var tykke bunter med amerikansk rettsprosa. Og det ville da bety at jeg solgte alle rettighetene for en krone, men det var bare en formalitet og ville ikke ha noen praktisk betydning, sa de.
Siden han allerede hadde fått betalt for filmen, skrev han godtroende på. Det var først noen år senere at det kom frem at kontrakten han den gang hadde signert skulle vise seg å få praktisk betydning. I hvert fall når det kom til TV-serien basert på boken hans.

– De kunne gjøre hva de ville og ikke betale meg noe, sier John Ajvide Lindqvist.