«Titina» – Årets store familefilm – løp på kino!

6

For en film! Titina – historien om løshunden fra Roma som blir med til Nordpolen er en original og fantastisk animasjonsfilm som kommer til å bli elsket av både små og store.

Dette er tidenes dyreste norske animasjonsfilm med et budsjett på 72 millioner kroner. Den har alt som skal til for å fylle kinosalene med sin lekne blanding av norsk polarhistorie og frodig fantasi.

Titina er løshunden som er blitt tatt inn i varmen av den italienske luftskipskonstruktøren Umberto Nobile og lever et fredelig liv i Roma – inntil Nobile blir kontaktet av polarhelten Roald Amundsen. Amundsen vil at han skal bygge et luftskip slik at han kan realisere drømmen om å erobre Nordpolen.

Elegant og dristig

Når ekspedisjonen setter av sted i luftskipet Norge fra Svalbard i 1926, er Titina med blant mannskapet til Nobile og Amundsen.

Nobile er ikke vanskelig å få med på prosjektet – han er mer enn villig til å bygge luftskipet som kan bringe både heder og ære.

Regissør Kajsa Næss forteller historien om forholdet mellom den elegante italieneren Nobile og den mer uslipte Amundsen fra Titinas vinkel. Amundsen har for øvrig ett godt blitt til Titina på turen – han spiste tross alt halvparten av hundene sin på Sydpol-ekspedisjonen.

Næss har gjort et glimrende grep med å legge inn dokumentarklipp fra 1926 inn i filmen, noe som er med på å underbygge historien – og vi ser også klipp av virkelighetens Titina.

Næss har gjort et finurlig grep med å legge inn dokumentarklipp fra 1926 inn i filmen. Her er luftskipet  Norge på Svalbard.

Original historie

De fleste som lager animasjonsfilmer, satser på sikre kort – filmatisering av bøker eller kjente universer. Titina derimot har et originalskrevet manus. Manusforfatter Per Schreiner har en stor del av æren sammen med tegneren Siri Dokken. Sammen med Næss har de laget en enestående film om sterke personligheters møte under polarnettene – sett gjennom øynene til en italiensk terrier.

Titina er både rørende og spennende – og ikke minst utrolig gjennomført i alt fra regi til manus og animasjon. Karakterene har solide rolletolkninger av Jan Gunnar Røise, Kåre Conradi og John Brungot med flere.

Selv så jeg filmen sammen med to elleveåringer- og det er ingen tvil – film gikk rett hjem.  Titina er rett og slett en filmperle og årets beste norske film!