Tim Burton er ferdig med Disney: – Et redselsfullt sirkus

Etter flere tiår med samarbeid bryter Burton med Disney. Tim Burtons filmografi taler for seg selv. Han er en mesterlig filmskaper som har stått bak alt fra Beetlejuice, Edward Saksehånd og Charlie og sjokoladefabrikken til Batman og Sweeney Todd.

CV-en inkluderer også Disney-produserte titler som Ed Wood, The Nightmare Before Christmas, Alice in Wonderland samt oppfølgeren og sist Dumbo. Ja, Burton startet faktisk sin karriere som animatør hos underholdningsgiganten.

Men nå høres det ut som at samarbeidet endelig har tatt slutt etter mange tiår. Dette sier den 64 år gamle regissøren under Lumière-festivalen i Lyon, hvor han ble tildelt en pris i helgen.
Han forklarer bruddet med at underholdningslandskapet har endret seg så mye at det ikke gir mening for ham å gjøre noe for Disney lenger. Det gikk opp for ham under produksjonen av Dumbo i 2019. Han sier til Deadline:

– Min historie er at jeg begynte med dem. Jeg har blitt ansatt og sparket av dem flere ganger i løpet av min karriere. Dumbo er grunnen til at jeg tror tiden min i Disney er over. Jeg innså at jeg var Dumbo, at jeg jobbet i dette forferdelige store sirkuset, og jeg måtte rømme. Filmen er ganske selvbiografisk til et visst punkt.

Filmskaperen er heller ikke imponert over Disneys store franchisemaskiner som Marvel, Star Wars og Pixar:

– Det har blitt veldig homogenisert, veldig konsolidert. Det er mindre plass til andre slags ting. Batman-regissøren understreket også at han aldri vil lage en Marvel-film:

– Jeg kan bare håndtere ett univers, jeg kan ikke håndtere et multivers, fastslo han, med henvisning til MCUs siste utvikling.

Regissøren blir derimot å se på Netflix i november, da hans nye Addams Family-serie Wednesday har premiere.