Jafar Panahis No Bears ble vinneren av hovedprisen Sølvspeilet. Panahi, som for øyeblikket sitter fengslet i Iran, ble tidligere i uken også tildelt Film fra Sørs ærespris – The Silver Mirror Honorary Award 2022 – for sitt bidrag til verdens filmkultur.

No Bears har manus av og er regissert og produsert av Jafar Panahi. Filmen ble skutt i hemmelighet i Iran og har Panahi, Naser Hashemi, Vahid Mobasri, Bakhtiar Panjei og Mina Kavani i hovedrollene.

I No Bears spiller Panahi seg selv, som sitter i en liten landsby på grensen mellom Iran og Tyrkia og fjernregisserer en film som spilles inn på den tyrkiske siden. Filmen-i-filmen handler om et ungt par som ønsker å flykte til Frankrike, og denne historien finner gjenklang i et forbudt kjærlighetsforhold i Panahis landsby, som han til de konservative fastboendes store forferdelse mistenkes for å ha tatt bilde av.

No Bears hadde premiere på den 79. filmfestivalen i Venezia i konkurranse om Gullløven, uten tilstedeværelse av regissøren, som har blitt arrestert og dømt til 6 års fengsel i Iran, før filmens utgivelse. Den vant den spesielle juryprisen på filmfestivalen i Venezia i september 2022.

Årets prisvinnere er:

Sølvspeilet
NO BEARS (Jafar Panahi)
Dok:Sør-prisen
THE TERRITORY av Alex Pritz
Nye stemmer-prisen
MARS ONE (Gabriel Martins)
Publikumsprisen
ARGENTINA, 1985 (Santiago Mitre)

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen