Jafar Panahis «No Bears» stakk av med hovedprisen på Film Fra Sør

Jafar Panahis No Bears ble vinneren av hovedprisen Sølvspeilet. Panahi, som for øyeblikket sitter fengslet i Iran, ble tidligere i uken også tildelt Film fra Sørs ærespris – The Silver Mirror Honorary Award 2022 – for sitt bidrag til verdens filmkultur.

No Bears har manus av og er regissert og produsert av Jafar Panahi. Filmen ble skutt i hemmelighet i Iran og har Panahi, Naser Hashemi, Vahid Mobasri, Bakhtiar Panjei og Mina Kavani i hovedrollene.

I No Bears spiller Panahi seg selv, som sitter i en liten landsby på grensen mellom Iran og Tyrkia og fjernregisserer en film som spilles inn på den tyrkiske siden. Filmen-i-filmen handler om et ungt par som ønsker å flykte til Frankrike, og denne historien finner gjenklang i et forbudt kjærlighetsforhold i Panahis landsby, som han til de konservative fastboendes store forferdelse mistenkes for å ha tatt bilde av.

No Bears hadde premiere på den 79. filmfestivalen i Venezia i konkurranse om Gullløven, uten tilstedeværelse av regissøren, som har blitt arrestert og dømt til 6 års fengsel i Iran, før filmens utgivelse. Den vant den spesielle juryprisen på filmfestivalen i Venezia i september 2022.

Årets prisvinnere er:

Sølvspeilet
NO BEARS (Jafar Panahi)
Dok:Sør-prisen
THE TERRITORY av Alex Pritz
Nye stemmer-prisen
MARS ONE (Gabriel Martins)
Publikumsprisen
ARGENTINA, 1985 (Santiago Mitre)